Första gången i Skandinavien: Hjärtsjuk fick nytt mekaniskt hjärta

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Skandinavien har en persons hela hjärta tagits bort och ersatts av ett konstgjort hjärta. Patienten är en 31-årig man från Västsverige som var bara timmar från att dö i svår hjärtsvikt på båda sidor av hjärtat.

Sahlgrenska universitetssjukhuset genomförde den för Norden unika operationen den 15 oktober. Tidigare mekaniska ”hjärtan” som opererats in vid Sahlgrenska har varit pumpar som hjälper patientens hjärta. Det nya med denna mekaniska pump är alltså att det helt ersätter patientens hjärta.

– Den här pumpen får aldrig stanna för då har patienten inget eget hjärta. Det får inte vara strömavbrott, det får inte vara brott på kabeln, det får bara inte hända, säger överläkare Ulf Kjellman, den thoraxkirurg som ledde operationsteamet.

Drivs med tryckluft

Det mekaniska hjärtat drivs med tryckluft och syftet är att hjälpa patienten att överleva i väntan på en hjärttransplantation. Eftersom ingen donator fanns tillgänglig skulle patienten ha avlidit utan det konstgjorda hjärtat. Nu kan hans hälsotillstånd förbättras i väntan på den transplantation som måste komma.

– Det här betyder att vi kan rädda fler patienter med svår hjärtsjukdom, säger Göran Dellgren, överläkare på Transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Patienten har en sjukdom som gör att hjärtat växer och växer och när ingen behandling hjälpte var både lever och njurar på väg att sluta fungera. Utan det konstgjorda hjärtat hade han haft högst dagar kvar att leva.

Nu har hans värden börjat hämta sig efter sjukdomen och operationen och han kan andas själv berättar Åsa Haraldsson som är överläkare på thoraxintensiven. När han är i fysisk trim, sannolikt om några månader, kommer han få ett nytt mänskligt hjärta.

Hur länge kan man då leva med ett sådant mekaniskt hjärta?

– Det vet ingen, svarar Åsa Haraldsson, men det finns patienter som haft den här typen av konstgjort hjärta i mer än två år.

På sjukhuset är patienten kopplad till en flera hundra kilo tung konsol, men i Europa har medicinska myndigheter godkänt en portabel pump som patienten kan bära med sig eller dra på en kärra. Den portabla pumpen möjliggör för patienten att resa, shoppa, besöka vänner och leva ett förhållandevis normalt liv i väntan på transplantation.

– I hela Skandinavien är det sannolikt inte mer än ett tiotal patienter per år som behöver det här nya hjärtat, eftersom de flesta patienter som transplanteras har viss hjärtfunktion kvar och klarar sig med den enklare hjälppumpen, säger Ulf Kjellman.

Ändå betraktas den nya operationstekniken som ett viktigt steg för Sahlgrenskas hjärtvård.

– Vi får ett komplett program och kan hjälpa extremt svårt sjuka patienter som annars inte skulle ha klarat sig, så det känns som en milstolpe, säger Åsa Haraldsson och Ulf Kjellman instämmer.

Endast 26 sjukhus i världen är certifierade för att operera in den typ av mekaniskt hjärta som användes. Sahlgrenska blev det nionde i Europa i och med operationen. Förberedelser för den nya tekniken har pågått vid Sahlgrenska sedan augusti förra året.

Den första operationen i världen med ett mekaniskt hjärta av motsvarande typ genomfördes i USA 1982 och världen över har bara omkring 600 patienter fått sina liv förlängda med ett sådant hjärta.

Jörgen Knudtzon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.