kvinna i gröna uniformskläder står inomhus och håller i en underställströja vid ett bord märkt ”DAM”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Karlsson har varit med och utvärderingsarbetet inför den nya markstridsuniformen MSU24. Hon efterlyste då kläder som var bättre anpassade för kvinnor och nu är resultatet klart. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Försvarets nya uniform MSU24 delas ut i Skövde – bättre för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 35 år får försvaret nya uniformer. Nu en variant som också är anpassad för kvinnor. Soldater på trängregementet i Skövde var några av de första i landet att hämta ut de nya uniformerna.

– BH är ju det som vi varit absolut sämst på inom Försvarsmakten. Förhoppningsvis kommer det här fungera bättre, säger Kenneth Felldén, arméförvaltare.

Det var närmast lite högtidlig stämning när anställda på regementet T2 skulle lämna in de gamla uniformerna M90 och hämta ut de nya MSU24.

– Det jag efterfrågade mest var väl något som var anpassat mer för kvinnor, säger fänrik Emma Karlsson som var med i arbetet med att prova ut nya uniformsdelar.

Nu utrustas i första hand anställda soldater och befäl. Värnpliktiga kommer att utrustas 2026.

Regemente med många kvinnor

Att trängregementet i Skövde blev först ut med massutdelning av de nya uniformerna tror regementschefen hänger ihop med att regementet har många kvinnliga medarbete.

– Det är 33 procent kvinnor hos mig och det gör ju att vi har ett stort urval och kan få bra erfarenhet, säger Lisa Skoglund, regementschef på Göta trängregemente T2.

Det hela är en stor beställning som samordnats med Norge, Danmark och Finland. Tillsammans ska kontraktsvärdet vara runt 450 miljoner euro.

Gjorda som unisex

Den som har hållit i trådarna för den svenska delen är arméförvaltaren Kenneth Fellden. Arméförvaltare är den högsta positionen en specialistofficer kan ha i armén.

– Den stora skillnaden är att plaggen är gjorda som unisex och ska passa både män och kvinnor. M90 var en uniform sydd och framtagen för att passa män, säger Kenneth Felldén.

Underställen till MSU24 finns och dam- och herrkollektion. Sedan är det mer ull för att fungera bra under längre tid i fält och yttertygen är brand- och väderskyddade. Totalt består det nya uniformsystemet av 23 delar.

– Jag hoppas att det är lika slitstarkt och tåligt som det gamla systemet, säger Simon Spencer, sergeant på T2.

BH är ju det som vi varit absolut sämst på, säger Kenneth Felldén, arméförvaltare, som har hand om projektet att få ut de nya uniformerna till Sveriges regementen, konstaterar att Försvaret. Han hoppas att den nya ska vara bättre. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.