• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Efter uppmaning på facebook – så användes swish för att sabotera insamling Foto: SVT

Försvarsanställda försökte sabotera demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Minst ett 20-tal anställda på Försvarsmakten och inom Hemvärnet har deltagit i ett försök att motarbeta en demonstration mot Aurora 17 – den stora försvarsövningen som är i full gång, avslöjar nu SVT Nyheter Väst. Sabotaget har genomförts med hjälp av betaltjänsten Swish.

Den stora försvarsövningen Aurora 17 har vållat stor debatt. Många gillar övningen, samtidigt som fredsrörelsen och en rad politiska partier anordnar demonstrationer mot övningen.

En av demonstrationerna arrangeras av Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ, Fredsrörelsen på Orust och en rad andra organisationer och politiska partier. För att kunna genomföra demonstrationen har de startat en insamling.

– Det är pengar som ska gå till att trycka affischer, betala för resor för människor som vill komma och demonstrera med oss och sådana saker, säger Sanna Ghotbi (FI), lokalpolitiker i Göteborg och en av dom bakom demonstrationen.

Spred uppmaning på Facebook

Nyligen spreds en uppmaning på Facebook om att motarbeta insamlingen. Inlägget, som spreds bland många försvarsintresserade uppmanade människor att skänka en krona till insamlingen via betaltjänsten Swish. Eftersom banken tar ut två kronor i avgift för varje Swish-överföring så skulle insamlingen gå back ekonomiskt. Avgiften tas inte ut av privatpersoner men däremot av föreningar, organisationer och företag.

LÄS MER: Aurora 17 – största militärövningen på 20 år

SVT Nyheter Väst har fått tillgång till en lista över namn och telefonnummer som skickat just en krona via Swish, och när vi granskar listan närmare så visar det sig att det är en rad försvarsanställda som nappat på Facebook-uppmaningen. Hundratals namn finns på listan. Minst ett 20-tal är anställda vid Försvarsmakten eller Hemvärnet, men många personer har vanliga namn som är svåra att spåra, så antalet kan vara betydligt fler.

”Det var bara en kul grej”

I kommentarer till sina överföringar skriver anställda bland annat ”Idioter, Lyft blicken!”, ”stöd Aurora”, och ”mvh stolt officer”. En anställd skriver också att hen ska delta i Aurora-övningen.

SVT kontaktar några av personerna som saboterat mot insamlingen.

– Jag tyckte bara att det var ironiskt. Det var en kul grej via Facebook, säger en officer.

Ser du några problem med att du gör på det här sättet?

– Jag har inga kommentarer på det och nu ska jag gå tillbaka och sola. Ha en bra dag.

LÄS MER: TV – Lyssna på officerarnas förklaringar

En anställd, som förärats med medaljer för sitt arbete inom Försvarsmakten säger:

– Jag skickade inte pengarna som officer och försvarsanställd utan som privatperson.

Inom Försvarsmakten är det ju lite speciellt. Man förväntas väl vara officer eller major eller vad man nu är dygnet runt?

– Jo, precis. Jo, det är såklart. Och jag säger inte nej till demonstrationsfriheten. Det har de all rätt i världen till tycker jag.

LÄS MER: Försvarsövning kan trigga krigstrauman

”Ska främja demokratin”

Enligt Försvarets uppförandekod måste alla anställda – även inom Hemvärnet – arbeta för att främja demokratin, ändå finns personer med på många olika positioner inom försvaret med i Swish-listan.

– Det var ett tillfälligt infall bland allt annat i flödet på Facebook, säger ytterligare en officer.

Är det förenligt med Försvarsmaktens uppförandekod att försöka hindra en demokratisk demonstration?

– Nu är det inte jag som officer utan jag som privatperson som har den åsikten. Och jag... Jag vet inte riktigt hur jag ska svara på den frågan.

Krävs ett stort antal personer

Eftersom det handlar om enkronor så krävs det ett stort antal personer för att sabotaget ska orsaka någon större skada, men det är inte pengarna som är det viktiga, anser Sanna Ghotbi (FI).

– Jag tror att det snarare är symboliskt. Det är ickedemokratiskt att stoppa en protest som den här. Vi är fredliga och vi vill bara påvisa att den här övningen är förskräcklig.

Vad tycker du att Försvarsmakten ska göra åt det här nu?

– Jag tycker de ska uppmana sina anställda att inte sätta stopp för fredliga protester. Det är en rättighet vi har i det här landet. Det handlar om yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Jag tycker det här är ett jättestort problem och det behöver man verkligen ta itu med, säger hon.

Försvarsmakten säger till SVT Nyheter att det inte är okej att försvåra för människor som vill utöva sin rätt till demokratiska uttryck, men att personalärenden behöver prövas individuellt.

LÄS MER: Här lastas militärfordon för jätteövningen Aurora

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.