– Aurora 17 är inte en Nato-övning, skriver Rickard Wissman, kommunikationschef för Aurora 17. Foto: Försvarsmakten/TT

Försvarsmakten om demonstrationen mot Aurora 17

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten väljer nu att ge demonstranterna i Göteborg svar på tal.

På lördagens samlades tusentals i Göteborg för att visa sitt missnöje mot den stora försvarsövningen som just nu pågår främst i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland.

– Vi är här för att det är stor skam och skandal att Sverige överhuvudtaget ifrågasätter sin position som alliansfri stat. Man släpper in Nato hela tiden och det måste bli ett slut på detta, och det är därför jag är här, sa Agneta Danielson som deltog i demonstrationen.

Nu reagerar Försvarsmakten. I en kommentar skriver Rickard Wissman, kommunikationschef för Aurora 17:

– Nato  deltar inte och övningen är inte en Nato-övning, Aurora 17 är en svensk nationell försvarsmaktsövning.

Aurora 17 är den största försvarsmaktövningen i Sverige på 20 år. Mer än 20.000 personer kommer att ingå och USA kommer att delta med 1.500 soldater.

– För att genomföra en så bra övning som möjligt och för att träna den svenska försvarsförmågan mot en större och kvalificerad motståndare är däremot några andra länder inbjudna att delta. Deltagandet regleras i bilaterala avtal mellan Sverige och de deltagande länderna, skriver Rickard Wissman, kommunikationschef för Aurora 17.

LÄS MER: Försvarsanställda försökte sabotera demonstration

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.