Svinesund. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Försvarsmakten ska stödja gränsbevakning mot Norge

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har bett Försvarsmakten om stöd i arbetet att bevaka gränsen mot Norge. Detta efter regeringens beslut om krav på att alla som reser in till Sverige ska uppvisa ett negativt covid-19 test. Bland annat ska Försvarmakten hjälpa till med logistik och utrustning.

– Vi kan bekräfta att vi skickat en hemställan till flera myndigheter att stödja upp i arbetet, säger Stefan Marcopoulos vid polisens pressjour till SVT.

Under onsdagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen nu inför kvar på att alla som kommer från utlandet in i Sverige ska uppvisa ett negativt covid-19 test.

– De som reser in till Sverige ska visa på ett negativt covid-19 test och det måste vara högst 48 timmar gammalt, säger han under pressträffen.

Extra ansträngande

Även rikspolis Anders Thornberg deltog i pressträffen. Han bekräftade även uppgifterna om att polisen nu samverkar med olika myndigheter för att bevaka gränsen, varav en är Försvarsmakten.

– De nya reglerna kommer göra det extra ansträngande för oss och det kommer krävas fler resurser, säger han.

Resurser krävs även vid finska gränsen

Han säger att det bland annat kommer krävas fler resurser vid den finska gränsen. Men han betonar även att det är polisen som har det yttersta ansvaret för att bevaka gränsen, och att det inte handlar om att militären ska patrullera längs gränsen.

– Vi har skickat hemställan till olika myndigheter för stöd i arbetet på olika sätt. Försvarsmakten kommer bland annat hjälpa oss med logistik och utrustning. 

Försvaret uppges tacka ja

Enligt Svenska Dagbladet uppgifter kommer försvaret att tacka ja till förfrågan och det ska röra sig om bevakning av åtta gränspassager.

I klippet nedan kan du höra hur polisen tycker att gränskontrollerna mot Norge fungerat:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.