Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En av tre Black Hawk-helikoptrar ska utgå från Säve och täcka hela södra Sverige. Foto: SVT

Ombyggd militärhelikopter ska flyga coronapatienter i hela södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har ökat behovet av att flytta svårt sjuka patienter mellan intensivvårdsavdelningar i landet, och nu tar Västra Götalandsregionen hjälp av Försvarsmaktens helikoptrar för att transportera patienter i södra Sverige – med utgångspunkt i Säve.

– Vi tror att det här är viktigt för de sjukhus som sliter tungt just nu. Att vi kan ta ett dörr till dörr-ansvar och fördela bördan, säger Gabriel Skallsjö, överläkare i intensivvård på ambulanshelikoptern.

På begäran av Socialstyrelsen har Försvarsmakten levererat Black Hawk-helikoptrar till tre av Sveriges regioner för att stärka upp vården under coronakrisen. En av helikoptrarna – som annars är placerad i Linköping – är utlånad till Västra Götalandsregionen, och har byggts om för att kunna ta hand om svårt sjuka covid-19-patienter.

– Det vi har behövt göra på väldigt kort tid är att adaptera den här militärhelikoptern till en kvalificerad hälso- och sjukvårdsresurs, säger Gabriel Skallsjö.

Ansvarar för hela södra Sverige

Den ombyggda Black Hawk-helikoptern har sin bas på flygfältet i Säve utanför Göteborg, men ansvarar för att flytta patienter i hela södra Sverige. Det innebär att transporter kan gå från södra Skåne hela vägen bort till Öland.

– Vi flyger normalt sett bara inom Västra Götalandsregionen, så det här är ett väsentligt mycket större uppdrag. Vi vet ännu inte hur mycket arbete det här kommer att innebära, utan får ta det efter bästa förmåga, menar överläkaren Gabriel Skallsjö.

Övriga ambulanshelikoptrar fortsätter i regionen

Existerande ambulanshelikoptrar i regionen kommer inte att jobba specifikt med covid-19 patienter, utan fortsätta att flyga i Västra Götaland med sina vanliga uppdrag.

– Vardagssjukvården i form av trafikolyckor, strokear och hjärtinfarkter inträffar i samma frekvens som normalt, så det är den militära plattformen som kommer att tjäna södra Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet