Det är fortsatt långa väntetider för barn och unga för att få psykiatrisk vård inom NU-sjukvården. Foto: SVT

Barn och unga får vänta länge på psykvård

Publicerad

Det är fortsatt långa väntetider för barn och unga för att få psykiatrisk vård inom NU-sjukvården.

Vid en uppföljning i oktober visade det sig att bara 13 procent av patienterna hade fått en påbörjad fördjupad utredning inom de uppsatta tidsramarna. Det uppger Nyhetsbyrån Siren.

Västra Götalandsregionen har följt upp de långa väntetiderna för barn och unga till psykiatrisk vård inom NU-sjukvården, det vill säga vården på Norra Älvsborgs länssjukhus och Uddevalla sjukhus.

Den fördjupade avtalsuppföljningen visar att de stora problemen under våren 2018 inte hade åtgärdats i oktober 2018. Bara 13 procent av patienterna hade fått en påbörjad fördjupad utredning inom de uppsatta tidsramarna.

Var tredje patient

Andelen som fått en första bedömning inom 30 dagar har förbättras, och låg på 68 procent i oktober. Nedgången i våras förklaras med att verksamheten hade dålig koll på antalet som väntade.

Var tredje patient på BUP fick påbörjad behandling i tid, enligt mätningarna i oktober, vilket var något bättre än resultatet under de första åtta månaderna 2018.

Den nationella målsättningen är att 90 procent av alla BUP-patienter ska få en första undersökning inom 30 dagar, samt att 80 procent ska få behandling eller fördjupad utredning inom ytterligare 30 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.