Bemanningen ska minska på Mölndals förskolor. Bilden är en genrebild. Foto: TT

De manifesterar mot besparingar i förskolan

Publicerad

Förskolor kan behöva stängas akut på grund av personalbrist när Mölndal minskar bemanningen. På söndagen manifesterar föräldrar och personal för att visa sitt missnöje med besparingsåtgärderna.

I april togs skolnämnden i Mölndal beslut om besparingar på 15 miljoner kronor. Bland annat handlar det om att minska bemanningen i förskolorna. I ett brev till vårdnadshavarna skriver kommunen att det kan innebära att de med kort varsel kan behöva stänga förskoleavdelningar om det uppstår personalbrist. I värsta fall kan man tvingas att helt stänga en förskola.

Föräldrar, pedagoger och förskolechefer har reagerat starkt, och på söndagen kommer man manifestera för att visa sitt missnöje i samband med Lärarmarschen i Göteborg.

– Vi är många som är frustrerade över situationen och det är viktigt att politiker ställs till svars, men också att de förskoleanställdas perspektiv lyfts, säger Håkan Enhager, förälder till förskolebarn.

”Budgeten är inte verklighetsförankrad”

Kommunen har sedan tidigare effektiviserat verksamheten och dragit ner på antalet anställda, men detta räcker det inte då man gjort en prognos om ett budgetunderskott 2019. I sammanhanget tycker Håkan Enhager att det är relevant att ifrågasätta kommunens relativt låga skattesats.

Fredrik Hellsten, förvaltningschef Mölndals kommun

– Budgeten känns inte verklighetsförankrad. Vi har en av de lägsta skatterna i Sverige, varför? Det är redan svårt att få folk att attraheras av förskoleyrken, fortsätter det så här kommer det bli värre.

– Mölndal är redan en av de mest effektiva kommunerna, det är svårt att krama ur en torr trasa, säger Håkan Enhager.

”Måste bli bra på att samarbeta”

Det ekonomiska läget förklaras bland annat med att man har ökat lönerna till lärarna och att man haft ökade lokalkostnader då man byggt om eller byggt nya förskolor.

– Det vi kommer göra är att se till att chefer och personal blir duktiga på att hantera akuta situationer som vikariebehov eller liknande och att de hittar bra sätt att samarbeta på. Det kommer att bli extra viktigt att arbeta parallellt med arbetsmiljön nu när resurserna krymper, säger Fredrik Hellsten, förvaltningschef på Mölndals kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer