Gholam Reza Ahmadi säger att fotbollen gjort honom bättre på svenska. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Fotboll för integration

Uppdaterad
Publicerad

Runt hundra ungdomar samlades i Hall of flames i Frölunda för att spela fotboll. Tanken är att ensamkommande flyktingbarn ska känna sig delaktiga genom fotbollen.

– Om man kommer från ett land där det är krig och man saknar sin familj så är det svårt men när man spelar fotboll blir i alla fall jag glad, säger Gholam Reza Ahmadi, 16 år från Afghanistan.

Gholam Reza Ahmadi spelade fotboll även innan han kom till Sverige och hans största dröm är att bli professionell fotbollsspelare. Men i Sverige har fotbollen fått en ny betydelse för honom.

– För mig har det inneburit att jag har fått nya vänner och det har hjälpt mig med språket, säger han.

Fotboll är ett universellt språk

I fotbollshallen har engagerade föräldrar och vuxna börjat duka upp korv och dricka för de ungdomar som väntar på sin tur att spela. Lars Kalméus är en av initiativtagarna till ”Välkommen cup” och för honom har cupen varit ett sätt att hjälpa.

– Många i samhället vill hjälpa till, men vet inte hur. Vi kände att fotboll är en universell sak och på planen är alla lika. För att på något sätt bidra till att flyktingbarnen kan komma närmare det svenska samhället så tyckte vi att fotboll var en bra idé, säger han.

Knyter kontakter

Gholam Reza Ahmadi tycker cupen är ett bra tillfälle för att få fler ensamkommande att knyta kontakter till det svenska samhället, men för honom är det viktigt att fortsätta med integrationsarbetet.

– Några kanske tror att det här är allt som görs för ensamkommande, men vi måste fortsätta med sådana här evenemang, säger han. De ensamkommande flyktingbarnen uppskattar hjälpen och människor från Sverige tycker det här är ett bra sätt att hjälpa på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer