Foto: SVT

Fotbollscup för integration

Uppdaterad
Publicerad

I Göteborg på Heden i dag spelades Glios Cup, en lite mindre fotbollsturnering med spelare från olika stadsdelar med olika bakgrund som representerar sina länder. Men innan cupen började var det fotbollsskola för alla som ville vara med.

– En....två....tre...

Kelvin Banye står som målvakt och elva ungdomar i mellanstadieåldern står på helspänn. Det är en solig midsommardag på Heden i Göteborg och när alla skjuter iväg sin fotboll samtidigt har målvakten naturligtvis inte en chans. Alla bollarna går i mål och alla barnen jublar. Lyckan över att göra mål spritter i kroppen och ljudet när bollarna rasslar till i nätet är obeskrivligt härlig.

Det är sjätte året som Kelvin Banye ordnar turneringen. Han ville, som gammal fotbollsspelare från Nigeria, sprida glädjen med fotbollen samtidigt som människor i alla stadsdelar får chansen att lära känna varandra.

– Jag kan säga att varje år, sedan vi började den här turneringen, får vi minst 200, ibland upp till 500 ungdomar från olika stadsdelar, alla har olika bakgrund, men alla träffas och spelar och det känns häftigt, Kelvin Banye initiativtagare Glios Cup.

Entusiastiska ungdomar

– Jag tycker det är jättekul med fotboll, och jag har alltid velat spela sedan jag var liten, säger Amar Almasri, deltagare Glios Cup

Varför är du här idag?

– Jag är här för att spela match, säger Shams Ibrahim, deltagare Glios Cup.

– Det kommer fler och fler från olika länder. Några från Syrien, Nordamerika, norra Afrika, Afrika och Sverige men alla samlas och gör någonting tillsammans med andra, säger Kelvin Banye initiativtagare Glios Cup.

Vad är det som är roligt med fotboll?

– Att man spelar med en boll och så är det roligt att skjuta mål och bli glad. Och alla mina kompisar i skolan säger att ”jag är en boll” och så säger dom ”stackars boll” säger Amar Almasri, deltagare Glios Cup och skrattar.

Glios står för: Green Light International Organisation of Sweden och är en ideell förening som är religiöst och politiskt obunden.

Turneringen avslutas på Bravida Arena på Hisingen den 30 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.