Genrebild. Foto: TT

Fotbollsplaner vattnades trots bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsplaner i Munkedal har hållit sig gröna tack vare vatten från kommunens älvar. Trots att det råder bevattningsförbud.

Munkedals IF har tagit vatten från Munkedalsälven och Örekilsälven för att vattna sina fotbollsplaner, rapporterar Bohusläningen.

– Vi har lite tur eftersom vi har de älvarna här, säger Andreas Blomqvist, ordförande i Munkedals IF, till tidningen.

Men sedan juli är det förbjudet att ta vatten från små och medelstora vattendrag i hela Västra Götaland, vilket inkluderar älvar.

Allvarlig överträdelse

Byter man mot förbudet så kan det leda till åtal, enligt länsstyrelsen.

– Är det en allvarlig överträdelse kan det bli en rättslig process som sista lösning, säger Anna Vickman, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Ordförande för Munkedals IF, menar att han inte visste om att förbudet även gällde älvarna och vattningen av planerna har avbrutits.

Enligt länsstyrelsen är det enbart Göta älv som räknas som stort vattendrag och därmed inte heller har något förbud mot vattenuttag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.