Fotbollstränaren ser morden på nära håll i Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

Biskopsgårdsprofilen och fotbollstränaren Hector Valeria,  har i åratal sett barn i sitt lag växa upp och dö i gängkonflikterna i området. 

– Det är inte ovanligt att man söker hjälp från myndigheterna för dessa ungdomar men inte får någon respons, säger fotbollstränaren Hector Valeria.

Nu har rättegången mot den 17-åriga kille i Biskopsgården som misstänks ha skjutit en polis i juni i år dragit igång. Killens mamma hade flertalet gånger sökt hjälp för sin son hos sociala myndigheter så sent som åtta dagar före mordet.

”Varför har de inte gjort någonting”?

– Jag tror inte att det finns inte ett enda barn som sitter i fängelse, eller som blivit mördat, som inte har haft kontakt med sociala myndigheter. Eller att skolan inte kontaktat sociala myndigheter. Så varför har de inte gjort någonting?, säger Hector Valeria.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Varit kritisk i åratal

I 25 år har Hector Valeria engagerat sig inom fotbollen i Biskopsgården och har i flera år utryckt kritik mot att alldeles för lite görs från samhällets sida för att få stopp på ungdomsvålet.

Hör hur han menar att eldsjälar i området dessutom motarbetas i klippet ovan.

Politikerns svar

Simona Mohamsson (L) är ordförande för socialnämnden på Hisingen. Hon bor själv inte i Biskopsgården, men säger att hon trygghetsvandrar och försöker visa sig ute i området så mycket hon kan.

– Att vi inte uppfattas som närvarande är ett misslyckande, och där försöker jag som politiker ändra på mig och visa mig i området, säger Simona Mohamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet