Från Häcken till Bengtsfors IF

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Häcken är med i striden om seriesegern i Allsvenskan, finns det en före detta Häckenspelare som utkämpar en toppstrid någon helt annanstans.

20 mil. Så långt är det från Häcken och Allsvenskan till toppstriden i Division 5 Dalsland. Det är också resan som 20-årige Robin Jansson har gjort. För ett år sedan var han en av häckens unga talanger och reserv i A-laget. Men en dag kallades Robin upp till sportchefens rum. Andra klubbar var intresserade av att låna honom, och för att få spela seniorfotboll regelbundet tog han chansen och blev utlånad till FC Trollhättan. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt sig.

 -Jag blev skadad i första matchen och var borta två veckor, kom tillbaka och spelade match, blev skadad igen och var borta ett par månader. Då var det tungt, riktigt tungt. Jag blev riktigt deppig och började fråga mig själv om jag orkade och ville komma tillbaka till just det läget som var då, säger Robin Jansson.

Det blev ett rejält kliv ner i seriesystemet i stället. Från att ha fotboll på heltid, till träning med moderklubben Bengtsfors IF ett par gånger i veckan och jobb på bruket i Mustadfors. Det är ett stort steg från Allsvensk guldstrid, men säsongen har blivit en omstart för både Robin Jansson och Bengtsfors IF. Robin har gjort över 20 mål på 18 matcher, och Bengtsfors IF slutade trea efter en hård toppstrid, en poäng från kvalplats. Nu hoppas båda på att börja klättra igen.

 -De har ju en klar målsättning. De vill ju gärna lämna division 5 och gå upp i fyran, men det är inte alltid så enkelt som att tro att en serieseger bara ordnar sig, säger huvudtränaren Kenneth Eriksson.

Robin Jansson blir kvar i Bengtsfors åtminstone ett år till, men sedan kan det bli en ny satsing mot högre divisioner.

-Det kan det bli, jag är fortfarande ung, bara 20 år gammal, säger han och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.