Från publik till tävlande i tuffaste dressyrtävlingen

Publicerad

Under dagens dressyrtävling på Gothenburg Horse Show på Scandinavium tävlade Natalie Oldfors från Vallda utanför Kungsbacka med sin häst Mickey M. Hon slutade på sjätte plats i tuff konkurens. – Jag är lite nervös, men mest taggad och peppad, sa Natalie Oldfors inför tävlingen.

Det krävs en järnvilja som räcker många och långa dagar för att komma dit hon är nu. Ett riktigt hästjobb helt enkelt. Många backar inför kostnaderna och slitet som aldrig tar slut. Att alltid ständigt ligga på topp, och en hel del lägger ner drömmen. 

Men Natalie, som själv satt på läktarna i Scandinavium och såg Gothenburg Horse Show när hon växte upp hade bestämt sig. Någon gång skulle hon själv vara med i tävlingen.

– Det har alltid varit en dröm, ja, men i verkligheten vet man ju aldrig, men det är ju jättekul att jag tagit mig hit, säger Natalie Oldfors. Och med en egen uppfödning, så hoppas jag kunna vara en inspiration för andra yngre ryttare som också har samma dröm som jag hade en gång i tiden.

Valack med tävlingsinstinkt

Mickey M, som kallas för Henke, har hon och familjen själv fött upp på sin gård i Vallda utanför Kungsbacka. Han är en vallack, en hingst som kastrerats för att den ska bli lugnare, och är med på noterna inför tävlingen.

– Vi är riktigt samspelta, och Henke vet redan innan tävlingar närmar sig att det är dags, säger Natalie Oldfors.

Tyngdkraftsfri dans

Under knappa sex minuter ska häst och ryttare genomgå 30 moment som alla tävlande ska göra. Att som amatör försöka se hur ryttaren styr sin häst med mycket små rörelser med bäcken och ben är i stort sett omöjligt. Men resultatet kan bli att ekipaget vackert dansar fram, snudd på fria från gravitationen.

När dressyren ser så där enkel och elegant ut, så är det rätt mycket jobb bakom?

– Ja det är supermycket jobb, jag jobbar med hästarna från till 07.00 till 20.00 varje dag, sju dagar i veckan, så det har varit många dagar innan vi kom så här långt, men idag var det en dröm som blev sann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.