Foto: TT

Freddie Wadling begravdes i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Idag skulle den folkkära göteborgs-artisten Freddie Wadling fyllt 65 år. Istället begravdes han i Vasakyrkan i centrala Göteborg.

Den 2:e juni somnade sångaren, skådespelaren, konstnären och serieskaparen Freddie Wadling in.

Han blev 64 år gammal och på tisdagseftermiddagen genomfördes begravningsakten i Vasakyrkan i Göteborg.

Freddie sjunger själv

Många vänner, artister och fans hade kommit för att ta farväl av Freddie Wadling och kyrkan fylldes snabbt. Anna von Hausswolff framförde The body Breakup och gästerna fick även höra Freddie Wadling själv sjunga  ”Ensam på havet”och ”Walk”  (från CD).

Prästen Bengt Inghammar var begravningsförrättare och frälsningssarméns orkester spelade psalm 249 ”Blott en dag ett ögonblick i sänder”, som ju också var en av Freddie Wadlings favoritpsalmer och som han gjort en otroligt naken och hjärtskärande tolkning av.

Skådespelaren Stina Ekblad läste en dikt.

Ett eget solsystem

Tonsättaren och konstnären Carl Michael von Hausswolff jämförde Freddie Wadling med ett solsystem.

– Det är som att det finns flera olika solsystem eller universum som vi lever i och plötsligt försvinner ett. Det blir ett stort tomrum, sade han om vännen Freddie.

Och trollkarlen och artisten Carl-Einar Häckner hade också kommit för att säga farväl.

– Freddie var generös och bjöd på sig själv. Han var annorlunda med en unik röst och jag tog honom till mig, sade Carl-Einar Häckner.

”Känn ingen sorg för mig Göteborg”

Freddie Wadling var en unik artist med ett alldeles eget uttryck som inte lämnade någon oberörd och han har lämnat efter sig en stor musikskatt

Den sista plattan med Freddie Wadling blev ”Efter regnet” där han bland annat gjorde sin egen version av Håkan Hellströms ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

Freddie Wadling sörjes närmast av sin fru och livskamrat Bella Wadling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.