Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredspristagaren Narges Mohammadi, som är fängslad i i Iran, hyllades på onsdagen i Göteborg. Foto: SVT/Magnus Dennert

Fredspristagaren Narges Mohammadi hyllades i Göteborg

Publicerad

Under onsdagen släppte Amnesty en ny rapport som visar att sexuellt våld används för att stoppa kampen för kvinnors rättigheter i Iran. Samma kväll hyllades fredsprisaktuella Narges Mohammadi, som nu sitter fängslad i det ökända Evinfängelset i Iran.

Narges Mohammadi, som på söndag kommer att tilldelas Nobels fredspris på en ceremoni i Oslo, sitter sedan 2021 fängslad i det ökända Evin-fängelset i Teheran. Hon tilldelas priset ”för hennes kamp mot kvinnoförtrycket i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla.”

Familjer blir hotade

2022 greps 22-åriga Mahsa Amini av sedlighetspolisen i Iran, bara tre dagar senare var hon död. Kort därefter bröt de första protesterna ut under parollen ”kvinna, liv, frihet”.

Den globala organisationen Amnesty har tidigare varnat för att myndigheterna i Iran tystar ner och hotar familjerna till de hundratals personer som dödats i samband med protesterna. Och nu visar en ny rapport som Amnesty gjort att regimen systematiskt använder sexuellt våld för att stoppa kampen för kvinnor och mäns lika rättigheter.

– Vi har känt till det här tidigare men inte att det pågår så systematiskt och utstuderat som det gör, säger Anna Johansson, generalsekreterare på svenska Amnesty, som var en av gästerna under kvällen på Bio Roy i Göteborg.

”Sverige måste agera mot tortyren”

Nättidsskriften Svenska pens Parvin Ardalan har själv ägnat många år åt att kämpa för män och kvinnors lika rättigheter i Iran och har även hon suttit fånge i samma fängelse som Narges Mohammadi nu gör.

– Den svenska regeringen liksom det internationella samfundet måste agera mot den här tortyren som pågår mot aktivister i Iran, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.