Friad Saab-chef begär skadestånd av staten

Uppdaterad
Publicerad

Saab Automobiles tidigare chefsjurist Kristina Geers kräver nu skadestånd från staten för det dygn som hon satt anhållen 2013 i samband med brottsmisstankarna mot den tidigare Saab-ledningen.

Det var i maj 2013 som Saab Automobiles chefsjurist Kristina Geers greps av polis i Uddevalla och fördes till häktet i Mölndal, där hon satt inlåst i ett dygn. Hon var anhållen misstänkt för försvårande av skattekontroll. Geers åtalades därefter tillsammans med sex andra personer i Saab-ledningen för en rad grova ekobrott, bland annat svindleri.

I rättegången i tingsrätten i Vänersborg i april i år friades hon från samtliga misstankar, precis som de övriga åtalade.  Chefsåklagare Olof Sahlgren har överklagat domen när det gäller den förre ägaren Victor Muller och de två revisorerna.

Geers begär ersättning av Justitiekanslern för det lidande hon utsattes för under dygnet i häktet och även ersättning för förlorad arbetsförtjänst under två dagar med 4.500 kronor.

Rättegången mot Saab-ledningen blev dyr för staten. Enbart ersättningarna till de sju åtalades advokater uppgick till över 10 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.