Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Frida berätta om hur lille Gabriel kom till i klippet ovan. Foto: Per-Olof Stjärnered/SVT

Frida frös ner sina ägg – över tio år senare föddes Gabriel

Uppdaterad
Publicerad

När Frida Svensson från Göteborg var i 30-årsåldern bestämde hon sig för att frysa ner sina ägg för att förlänga chanserna att bli gravid senare i livet. Nu, över 12 år senare är hon mamma till två små pojkar.

– Jag är så tacksam över att möjligheten finns, säger hon.

Oron för att inte kunna bli gravid senare i livet och en stark längtan efter att bli mamma, gjorde att Frida Svensson valde att frysa ner sina ägg för att förlänga sin fertila period.

– För min del var det en fantastisk möjlighet att få frysa ner mina obefruktade ägg om det skulle vara så att min dröm-man inte skulle dyka upp, vilket han heller inte har gjort, säger hon.

Tiden rann iväg

Tolv år efter äggfrysningen kände hon att det var dags att tina upp äggen. Då hade hon redan en liten son, men ville att han skulle få ett syskon.

– Tiden var emot mig helt enkelt. Om jag skulle vilja bli gravid igen så var det hög tid att tina upp äggen.

Strax därefter kom Gabriel.

– Jag tänkte att herregud, det lyckades! Jag är så otroligt tacksam över det. Det här är högteknologi, säger hon och pekar på Gabriel.

I klippet nedan kan du se hur en äggfrysning går till:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när embryologen Agnes Duus visar hur en nedfrysning av ägg går till. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.