Fridaskolan i Vänersborg. Foto: Vänersborgs kommun

Fridaskolorna kan tvingas lägga ner

Publicerad

Fridaskolorna i Västsverige som driver grundskola i fem västsvenska städer hävdar att de skulle tvingas till nedläggning om regeringens utredning om vinster i välfärden skulle gå igenom.

Bakgrunden är en utredning som gjorts på regeringens uppdrag av socialdemokraten Ingemar Reepalu i Malmö.

Utredningen föreslår kraftiga begränsningar av vinster i välfärden, det vill säga den vill begränsa företags möjligheter att gå med vinst med hjälp av skattemedel.

Nu har Fridaskolorna lämnat in ett remissvar till utredningen och man sparar inte på kritiken.

I praktiken skulle man tvingas stänga, hävdar man, och skolornas 3 200 elever skulle tvingas söka sig till andra skolor.

– Vi delar inte ut några vinster alls utan våra vinster återinvesteras i verksamheten. Det stora problemet med den här utredningen är att man inte gör skillnad på vinstuttag och vinst, säger Malin Johansson, koncernchef Frida Utbildning AB.

Skulle gå med förlust

Malin Johansson menar att utredningen slår blint mot alla typer av vinster trots att den borde rikta in sig på vinster som delas ut till aktieägare.

– Vi har inget till över för bolag som utnyttjar välfärden. I vårt och många andras fall handlar det inte om det, tvärtom, säger hon.

Enligt Fridaskolornas remissvar skulle man med reglerna som föreslås gå 800 000 kronor back varje år.

– Som väl är tror vi inte att det här kommer att gå igenom då det inte kommer att finnas någon politisk majoritet i riksdagen för förslagen som de är utformade, säger hon.

Väntar på remissvaren

Berörda instanser har möjlighet att yttra sig fram till och med den 24:e februari. Peter Skeppström är pressekreterare hos civilministern Ardalan Shekarabi. Han säger att det är för tidigt att uttala sig om kritiken.

– Utredningen är ju ute på remiss. Vi kommer att sammanställa remissvaren och lyssna på argumenten som kommer in. Först därefter kommer vi att kunna ta ställning fullt till förslagen i utredningen, säger han.

Fridaskolan i Västsverige

Bedriver verksamhet i fem kommuner.

Göteborg

100 barn i förskola.

580 barn i grundskola.

Trollhättan

66 barn i förskola.

480 barn i grundskola.

Uddevalla

80 barn i förskola.

580 barn i grundskola.

Vänersborg

80 barn i förskola.

480 barn i grundskola.

Mölnlycke

80 barn i förskola.

580 barn i grundskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.