Pia Callingsjö berättar om sin cancerresa. Foto: SVT

Frisk från cancer – vill hjälpa andra

Uppdaterad
Publicerad

En universitetskurs för dig som har haft eller lever med cancer – det finns idag vid Lunds universitet och en av studenterna är Pia Callingsjö från Alingsås.

För fem år sedan drabbades Pia Callingsjö från Alingsås av bröstcancer. Idag är hon friskförklarad. Nu ska hon gå den nya cancerkursen vid Lunds universitet

– Det känns jätteinspirerande. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och vad man kan hjälpa och stötta andra med, för att deras resa ska bli så bra som möjligt, säger Pia Callingsjö.

Svårt med omgivningens oro

Förutom att leva med själva sjukdomen var det svårt för Pia Callingsjö att veta hur hon skulle hantera omgivningens oro.

– Det tog ett halvår för mig att ens säga ordet cancer, att jag hade det. Bara det är att arbeta med sig själv. När man är mitt uppe i det och har fått ett cancerbesked så är man ganska omtumlad och att då ha alla de här kontakterna på olika sätt, det tar på en. Det var tufft, säger hon.

Vill analysera sin egen historia

Pia Callingsjö är idag engagerad i ett projekt för cancersjuka och hennes förhoppning är att hon kan ta med sig erfarenheterna från kursen dit. Men även att hon ska kunna analysera sin egen sjukdomshistoria.

– Rent personligt, att vad var det som hände egentligen och vad var det som gjorde att det gick så bra som det gjorde för mig ändå, trots ett svårt cancerbesked för fem år sedan. Och här står jag idag och känner mig väldigt frisk, avslutar Pia Callingsjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer