Ellen Abrahamson, som är regionansvarig på Frisk & Fri i Göteborg, säger att de ser en tydlig ökning av samtal under pandemin. Foto: SVT

Frisk och fri: Tydlig ökning under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har fler hört av sig till riksföreningen Frisk och fri som arbetar mot ätstörningar. Enligt Ellen Abrahamson som är regionansvarig i Göteborg beror ökningen på brutna rutiner och isolering.

– Vi ser ett högre tryck, vi ser fler som kommer till oss och även att de som söker sig till oss mår sämre än vanligtvis, säger hon.

Frisk och fri är en ideell förening som arbetar mot ätstörningar. Genom telefonsamtal och chatt kan personer med problematik och deras närstående få stöttning och råd. Nu har samtalen till riksföreningen ökat.

Det finns inga siffror på exakt hur många fler som hör av sig, men enligt Ellen Abrahamson är det en tydlig ökning till följd av pandemin. 

Hör henne berätta om varför fler hör av sig nu och vilka signaler man ska hålla utkik efter om man är närstående och orolg.

Hit kan du vända dig angående ätstörningar

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar 1177

Frisk och fri – Riksföreningen mot ätstörningar 

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS 

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 10-25 år 

Shedo – ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet