Foto: SVT

Friskola hade avtal om islamisk lag

Uppdaterad
Publicerad
Vetenskapsskolan i Göteborg hade ett tidigare avtal där det påstås att islamisk lag skulle gälla i skolverksamheten.

Enligt Sveriges radios program Kaliber så har friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg tidigare haft ägaravtal som påstår att islamisk lag gäller i skolverksamheten.

I ett gammalt aktieägaravtal så skulle enbart personer med rätt egenskaper enligt islamisk lag få äga aktier i verksamheten och att ledningen av arbetet ska etableras enligt ”islamiska rättens grunder”.

Strider mot skollag och läroplan

En tidigare ägare har skrivit i en domstolsinlaga från 2015 att islamisk lag innebär att den islamiska traditionen har företräde när det gäller skolans värdegrund. Till exempel om flickor ska bära slöja eller pojkar och flickor ska bada ihop.

Magnus Ranstorp, expert på våldsbejakande extremism vid Försvarshögskolan kände inte till avtalet.

– Jag kände inte till det här avtalet, men det stärker ju bara caset mot skolan. Att det strider mot skollagen och läroplanen och den värdegrund vi har i det svenska samhället, säger han till Kaliber.

Avtalet inte längre aktuellt

Abel-Nasser El-Nadi, huvudman och skolans ägare, menar att det som nämns som islamisk lag aldrig gällt i undervisningen utan enbart om hur bolaget exempelvis skulle sköta eventuella tvister mellan ägare. Han uppger även till radioprogrammet att avtalet inte längre är aktuellt eftersom han numera är ensam ägare.

Tidigare i år har skolan kritiserats av Skolinspektionen för brister i undervisningen .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer