Ungdomar och ledare på Mixgården i Hammarkullen får nu chansen att visa upp sin verksamhet på Stadsmuseet och ge en egen bild av området. Foto: Haval Mulla Nazar

Fritidsgård tar över Stadsmuseet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I november blir det Hammarkullen som dominerar Stadsmuseet i Göteborg. Bland annat kommer en fritidsgård att flytta in på museet.

Hammarkullens fritidsgård Mixgården flyttar den 24 november in på Stadsmuseet tillsammans med fotoutställningen Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle. I fokus är Hammarkullen.

Zeineb Faili är en av ungdomarna som jobbar med projektet på museet.

Göteborg

– Det känns jättebra eftersom att vi visar hur det är att bo i  Hammarkullen. Det är många som säger att det inte är bra att bo i Hammarkullen, men jag tycker att det är väldigt bra, alla är snälla mot varandra och alla känner alla.

”Hur vi är och inte vad andra hör”

Zeineb Faili går i sjuan och jobbar just nu tillsammans med andra unga från Mixgården för att flytta in en del av verksamheten på Stadsmuseet. I anslutning till fotoutställningen kommer fritidsgården att få en egen lokal och fria händer att utforma en helt egen utställning.

– Vi kommer att ta med några saker från Mixgården och ställa ut för att visa hur det ser ut hos oss. Vi visar hur vi är egentligen och inte vad andra hör, säger Zeineb Faili.

Lokalen kommer att vara både en egen utställning och en fritidsgård i miniformat. Bland annat kommer det att vara aktiviteter med rap på farsi, collage och musikvideos från Hammarkullen.

– Det är en fritidsgård där alla kommer till, där alla känner alla. Det finns alltid något att göra med tävlingar, att vara i studion och sådant. Den är jätteviktigt och är en stor del av Hammarkullen.

Dokumentärfotografens livsverk

Fotoutställningen Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle innehåller bilder och berättelser från dokumentärfotografen Jens S Jensen från 1970-talets Hammarkullen och Volvo. Fotografen fick en livslång relation till Hammarkullen och ville ge människor en möjligheten att själva beskriva sin verklighet.

Zeineb Faili och några vänner på Mixgården arbetar just nu för att återskapa några av Jens S Jensens foton och skapa en länk mellan dåtid och nutid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet