Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fritidsledaren Alexandra Karlsson berätta om sitt arbete med ungdomar i klippet ovan. Foto: George Adam/SVT

Fritidsledarens larm: Folk kör snabbare än vad man får

Publicerad

Alexandra Karlsson jobbar som fritidsledare på Floda fritidsgård utanför Lerum och hon har en tudelad bild av att många ungdomar kommer dit med A-traktor.

– Många samlas i gäng och det är inte alltid bra aktiviteter bland bilarna. Det kan vara rökning, alkohol och andra grejer, säger hon.

Även om många ungdomar kör för att de har ett stort intresse av A-traktorer och använder dem som hjälpmedel för att ta sig till fritidsgården ser Alexandra Karlsson också att både alkohol och tobak ibland är inblandat i umgänget kring fordonen.

– Det jag tänker först är att jag hoppas att de inte kör när de har druckit, säger hon.

Tycker att man ska höja hastighetsgränsen

På tisdagen kommer Transportstyrelsen med en ny utredning om skärpta krav kring A-traktorer – med fokus på säkerheten. Det väntas handla om bälteskrav, hastighet och en mer utförlig utbildning om säkerheten. Något som Alexandra Karlsson ser positivt på.

– Jag ser här utanför att folk kör snabbare än hastighetsgränsen och snabbare än vad en A-traktor kan gå. Jag tycker att det är bra om de höjer hastighetsgränsen för jag tror att det kommer göra att man inte trimmar sina A-traktorer i lika stor utsträckning.

Hör henne berätta om sitt arbete med ungdomar i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.