Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT / Martin Grill

Fullt utvecklad brand i Borås avbröt studentfirandet

Uppdaterad
Publicerad

En brand utbröt i ett lägenhetshus på Stora torget i Borås under fredagen. Det gjorde att polisen fick avbryta studentfirandet och utrymde torget.

Släckningsarbetet har fortgått under natten till lördag och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet.

När räddningstjänsten kom fram vid lunchtid var branden fullt utvecklad och huset och torget vid Stora Brogatan fick utrymmas.

– Vi har valt att avbryta studentfirandet och utrymmer torget och fastigheten, säger polisens presstalesperson Anna Hammarbäck under fredagseftermiddagen.

VMA utfärdades

SVT har pratat med Felicia Hällström som har en katt inne i en lägenhet som ligger precis mitt emot branden. Hon har inte fått komma in på hela dagen.

– Min lägenhet är rökfylld och har en katt därinne, jag får inte komma in hämta den, säger hon till SVT på plats.

Vid 14.30-tiden utfärdade räddningstjänsten ett VMA, som först vid 23-tiden drogs tillbaka. Alla i området uppmanades att gå inomhus och att stänga dörrar, fönster och ventilation.

Släckningsarbete pågår hela lördagen

Släckningsarbetet har pågått hela natten och kommer fortsätta under lördagen men i mindre skala, enligt räddningstjänsten.

– Under natten har vi rivit översta våningen och lyft bort takkonstruktionen för att komma åt glödbränder. Men vi har kunnat minska ner på avspärrningarna så att torget blir mer tillgängligt, säger Per-Olof Carlsson, vakthavande befäl vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund vid 07-tiden på lördagsmorgonen.

Femte våningen är helt utbränd och delar av resten av huset har vattenskador.

Orsaken till branden är fortfarande oklar och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet.

Det finns än så länge inga uppgifter om skadade personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det brinner i ett lägenhetshus på Stora torget i Borås. Torget utryms och man avbryter studentfirandet på platsen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.