Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På fredagseftermiddagen fick räddningstjänsten larm om en fullt utvecklad brand i Landvetter. Skadeläget är oklart. Foto: Joakim Eriksson

Boende evakuerade efter brand i lägenhetshus i Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

Ett lägenhetshus brann kraftigt  i Landvetter under fredagen. Alla boende i huset blev evakuerade och butiker i området tvingades stänga.

– Vi är fortfarande på platsen för att göra kontroller, säger larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg Peter Zettersten på lördagsmorgonen.

Larmet kom strax före klockan 16 på fredagen. Polisen spärrade av fastigheten och utrymde den.

– Jag var inte hemma men blev uppringd av en granne som sade att det brann och nu är vi alla evakuerade hit, säger Ingela Weiland, en av de boende i huset.

En annan boende är Charlotte Savelius Åberg som på lördagseftermiddagen sitter på en uteplats, med sin fru, med de få saker hon fick med sig och vet inte vart hon ska sova i natt.

– Vi trodde ju aldrig när vi låste dörren igår att vi nu skulle vara bostadslösa, säger Charlotte Savelius Åberg.

Butiker stänger

Ica Kvantum i Landvetter meddelade på sin Instagram att de stänger butiken tillfälligt på grund av branden, rapporterar Härryda-Posten.

– Det har pågått ett intensivt släckningsarbete på platsen. Vi har nått bra resultat av våra insatser, branden är till viss del begränsad, säger räddningsledare Stefan Karlsson i ett pressmeddelande från räddningstjänsten Storgöteborg.

Strax innan klockan 20.00 på fredagen uppger räddningstjänsten i ett pressmeddelande att branden är under kontroll.

Släckningsarbete under hela natten

Många lägenheter har blivit drabbade och det övre våningsplanet är totalförstört. Räddningstjänsten är på plats även under lördagen.

Härryda kommun har skickat en krisgrupp till platsen som finns att tillgå i Landvetter kulturhus.

– Dit är vem som helst välkommen om man vill ha samtalsstöd, eller bara något att äta eller dricka, säger Karin Dahl, kommunikationschef hos kommunen.

Område fortfarande avspärrat

Området runt den eldhärjade fastigheten är fortfarande avspärrad. Det är fortfarande oklart vad som startade branden och polisen kommer att utföra en teknisk undersökning när det är möjligt.

I nuläget finns inga uppgifter om personskador och ärendet utreds som grov mordbrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.