Fullt utvecklad brand i Härryda kommun

Publicerad

Flera räddningsenheter och ambulanser ryckte ut till en fullt utvecklad villabrand i Härryda kommun på söndagseftermiddagen. En boende drogs ur lågorna och fördes till sjukhus med allvarliga brännskador. Under släckningsarbetet hördes även ett antal explosioner inifrån villan.
– Det har varit dramatiskt, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Larmet om branden kom till räddningstjänsten klockan 16.19 under söndagseftermiddagen, efter att en granne larmat om en brand. Flera räddningsenheter och ambulanser skickades till platsen.

– Det är ett stort pådrag just nu och det finns risk för spridning till intillliggande hus, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Utdragen av granne

Vid 17-tiden meddelade polisen att en person befann sig i villan då den började brinna. Grannar ska ha gått in i det brinnande huset och dragit ut den boende ur villan innan räddningstjänsten kom till platsen. En av grannarna ska då ha ådragit sig rökskador.

Personen som bor i villan ska själv vara brännskadad och är förd till sjukhus.

– En ensam boende blev utdragen ur villan av grannarna. Det har varit dramatiskt, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Johan Ljung berättar att räddningstjänsten kommer att låta villan brinna ner, och i stället fokuserar sig på att förhindra spridning.

Gasflaskor i huset

Ett vittne på platsen säger till SVT Nyheter Väst att flera explosioner hörts under räddningsarbetet.

– Jag har aldrig varit i krig, men det är såhär jag föreställer mig att det känns. Det har smällt ordentligt flera gånger här, säger vittnet.

Räddningstjänsten bekräftar i ett pressmeddelande att flera gasflaskor har exploderat i den brinnande villan.

”Räddningstjänsten är på plats med 7 enheter och cirka 20 personer. Insatsen kommer sannolikt att pågå med nuvarande numerär ytterligare några timmar och därefter någon form av bevakning”, tillägger de.

Ett säkerhetsavstånd har upprättats och boende i kringliggande byggnader har evakuerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer