Foto: SVT

Fullt utvecklad brand bröt ut på Hisingen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett lägenhetshus i Hisings Backa brann under torsdagen och människor hoppade från balkongen för att undkomma branden. Tio enheter från räddningstjänsten, sju ambulansenheter och polis var på plats. Tre personer vårdas på sjukhus varav en med livshotande skador. En person är gripen misstänkt för mordbrand, rapporterar Göteborgs-Posten.

Enligt polisen handlade det om en fullt utvecklad brand i minst två lägenheter. Uppgifterna om att människor hoppat ut från balkongen kom till SOS Alarm och polisen i ett tidigt skede.

Christer Fuxborg, presstalesperson i region Väst, berättade att läget var akut och att tre personer initialt avförts till sjukhus.

– Det kan ha varit de tre som valde att hoppa från balkongerna från andra våningen, sa han då.

Strax innan klockan 20.00 meddelade Sahlgrenska Universitetssjukhuset att en av personerna är en äldre kvinna med livshotande skador. De andra två är en man vars skador är lindriga och en kvinna vars skadeläge är allvarligt men stabilt. Båda två är i undre medelåldern.

Enligt polisen rör det sig om en misstänkt mordbrand. En person greps på torsdagen, skriver GP.

Personer evakueras från adressen

Branden utbröt i en lägenhet en trappa upp i huset och spred sig även till lägenheten ovanför. Enligt Malin Pettersson, teamledare vid SOS alarm, kallades ett tiotal enheter från räddningstjänsten till platsen.

Polisen skickade fyra-fem polisbilar.

– Man håller på att evakuera personer från adressen. Spridningsrisken är minimerad men vi väljer ändå att evakuera folk, sa Christer Fuxborg under det pågående arbetet.

Evakuerar med stegbil

Vid 18:45 arbetade räddningstjänsten och polisen på platsen med oförändrad styrka. Ytterligare tre personer från en lägenhet högre upp i huset omhändertogs av sjukvårdspersonal för rökskador.

Räddningstjänsten använde sig av en stegbil för att evakuera människor i huset på grund av den kraftiga rökutvecklingen i trapphuset.

– Vi ska dessutom bryta oss in i samtliga lägenheter där ingen har öppnat dörren för att försäkra sig om att ingen är rökförgiftad där inne, sa Christer Fuxborg.

Branden släckt

Enligt räddningstjänstens stabchef Anders Lundblad är branden släckt och man arbetar nu med att ventilera ut sista röken och kontrollera så att det inte gått in i konstruktionen.

– Det vi vet är att två lägenheter är drabbade men det är ännu oklart i vilken branden har startat. Nu är det upp till polisen att undersöka orsaken till branden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.