Funktionshindrade på catwalken

Uppdaterad
Publicerad

Rullandes eller gåendes. Det spelar ingen roll i ”En modevisning för alla”, där personer med och utan funktionshinder tar sig an catwalken tillsammans.

Inne på Fashion Gallery i Borås man i full fart med att stajla de modeller som ska vara med i ”En modevisning för alla”. Spänd förväntan ligger i luften när tröjor och klänningar testas i alla möjliga kombinationer.

På tisdag kväll gäller det, då är det skarpt läge inne i Textile Fashion Centres lokaler, men det är ingen traditionell modevisning som ska hållas. Modeller både med och utan funktionshinder och i alla storlekar kommer att ta sig fram på catwalken.

Vill vara som alla andra

För Petra Lennartsson som sitter i rullstol kommer det att bli en upplevelse som hon sent glömmer.

– När jag fick reda på att det fattades en modell och att jag skulle få gå blev jag överlycklig. Det har varit en dröm sedan jag var liten, säger hon.

Varför är det här så speciellt för dig?

– Det är coolt med rullstol på catwalken och att få vara som alla andra under en kväll.

Kulturrummet behöver anpassas

På modevisningen kommer det att finnas storbildskärm med bland annat teckentolkning och hörselslinga så att all ska kunna vara med. Det är föreningen Våga Satsa Vinn som anordnar showen för att visa att alla är lika mycket värda.

Tidigare har föreningen varit med och tillgänglighetsanpassat Borås Arena så att bland annat hörselslinga finns när Elfsborg spelar sina matcher, Enligt Tommy Mäkelä behöver kulturevenemang också bli mer tillgängligt.

– Ska man på teater så kanske det finns syntolkning på två föreställningar av arton. För mig så är det inte tillgängligt utan man ska kunna gå på varje föreställning, säger han.

Vad vill du att modellerna ska få ut av modevisningen?

– Jag vill att de ska känna att hur de än ser ut eller är så har de en chans att vara stjärnan för kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.