Foto: SVT

Gamla kläder blir nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Upp mot 500 nya jobb kan skapas i Trollhätte-området när företaget Renewcell AB etablerar sig på Vargöns industriområde. Affärsidén går ut på att återvinna gamla kläder.

Vid årsskiftet inleder Renewcell byggandet av en demonstrationsanläggning. Den ska sedan testköras en tid för att säkerställa att processen fungerar. Därefter bygger man en fullskalig fabrik för tre miljarder kronor som ska stå klar senast 2017.

När produktionen når full skala räknar Renewcell med att ha mellan 400 och 500 anställda.

– Anledningen till att vi valde Vargön är transportmöjligheterna, både via järnväg och vatten, närheten till Göta Älv ger tillgång till hela kontinenten, säger entreprenören Malcolm Norlin.

I dag går omkring femton procent av våra kasserade kläder till behövande. Resterande 85 procent blir lump som eldas.

Men en ny process som tagits fram på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm gör det möjligt att istället återvinna textilfibrerna. Blandade med jungfruliga cellulosafibrer kan man framställa nya textiltrådar.

Fakta: Renewcells klädåtervinning

* Tekniken innebär att cellulosabaserade textilier, som bomull och viskos, löses upp till en vätska som renas och blir till nya textiltrådar, som man sedan kan göra kläder av.

* Syftet är att klädåtervinningen ska bli mer råvarueffektiv.

* Målet är att kläder ska kunna lämnas till återvinningscentraler, på samma sätt som andra material.

Källa: Renewcell (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.