Gårdstensmodellen har blivit känd och området får ofta besök från andra delar av landet och världen. Foto: TT

Gårdsten kan försvinna från lista över särskilt utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad
Kriminaliteten har minskat och tryggheten ökat i Gårdsten, enligt polisen. Nu kan stadsdelen i Göteborg som tidigare klassats som ett särskilt utsatt område komma att tas bort från listan.

Enligt tidningen Hem och Hyra överväger polisen i nordöstra Göteborg att föreslå att Gårdsten tas bort från polisens lista över särskilt utsatta områden. Äran för den positiva utvecklingen i området ger polisen det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder.

– De har tagit ett helhetsansvar som har förändrat mycket, säger Fredrik Lennartsson, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg, till tidningen.

Gårdstensmodellen ger resultat

Genom att anställa trygghetsvärdar, renovera och bygga nytt har bolaget lyckats höja området, menar polisen. Nya bostadsrätter har gjort det möjligt för människor att skaffa ett nytt boende utan att byta stadsdel. Hyresgäster har själva varit i majoritet i bostadsbolagets styrelse, och därmed kunnat påverka sitt närområde. Gårdstensbostäders arbete har kallats för ”Gårdstensmodellen”, och hyllats på såväl lokalt som nationellt plan.

Om – eller när – Gårdsten kan komma att försvinna från listan över utsatta områden kan lokalpolisområdeschefen inte säga säkert i nuläget.

– Det görs revisioner av listorna med jämna mellanrum. Vi får följa utvecklingen. Givetvis kan det svänga snabbt i negativ riktning också, säger Fredrik Lennartsson till Hem och Hyra.

Här är de utsatta områdena i Väst

Visa

Särskilt utsatta områden:

 • Bergsjön, Göteborg
 • Biskopsgården, Göteborg
 • Gårdsten, Göteborg
 • Hammarkullen, Göteborg
 • Hjällbo, Göteborg
 • Lövgärdet, Göteborg
 • Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda
 • Hässleholmen/Hulta, Borås
 • Norrby, Borås

Utsatta områden:

 • Hisings Backa, Göteborg
 • Rannebergen, Göteborg
 • Kronogården/Lextorp, Trollhättan

Enligt polisens rapport från oktober förra året klassas nio områden i väst som särskilt utsatta och tre som utsatta. Ett särskilt utsatt område ”kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.”

Ett utsatt område ”är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer