Foto: Johan Källström

Gasbuss i brand på Hisingen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En gasbuss började brinna på Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg under fredagen. Branden var fullt utvecklad. Med anledning av explosionsrisk har stora delar av området varit avspärrade.

Larmet om branden kom vid halv ett-tiden och räddningstjänsten anlände till platsen med fyra enheter från två stationer. Branden var släckt strax innan klockan tre och trafiken kunde åter passera Hjalmar Brantingsplatsen. Räddningstjänten vidtog försiktighetsåtgärder under arbetet.

– Det finns ju explosionsrisk när det gäller kärlen. Så det innebär att vi inte kan gå för nära, sa Björn Wanderkai , larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg, under insatsen.

Trafiken är igång på Lundbyleden

Lundbyleden och angränsande vägar till Hjalmar Brantingsplatsen var avstängda under fredagseftermiddagen och polisen uppmanade allmänheten att välja en annan väg. Vid 14.40 meddelade räddningstjänsten att trafiken på Lundbyleden börjat rulla igen.

– Vi använder resurser för att spärra av för att allmänheten inte ska komma till skada. Det är en säkerhetsåtgärd, sa Christer Fuxborg, vid polisen i väst.

Foto: SVT

Enligt Västtrafik har även spårvagnstrafiken förbi Hjalmar Brantingsplatsen börjat rulla igen, men med förseningar.

– Samtliga spårvagnar åker nu förbi Hjalmar Brantingsplatsen, men bussar åker fortfarande omvägar förbi hållplatsen, säger Camilla Kaneflo, störningskordinator på Västtrafik.

Flera passagerare har suttit fast på spårvagnarna som stoppats på Hisingen innan avspärrningen i över en timme.

– Skönt att komma av, men det här händer ju inte varje dag, säger en passagerare som var på väg mot Hjalmar Brantingsplatsen.

Brandorsak fortfarande oklar

Enligt Christer Fuxborg vet man fortfarande inte varför bussen börjat brinna.

– Vi låter räddningstjänsten jobba färdigt innan vi kan undersöka bussen, sa han till SVT.

– Det är mycket svart rök från Hjalmar Branting. Trafiken står still just nu och det är mycket folk som inte vet hur de ska ta sig vidare i kollektivtrafiken, uppgav SVT:s reporter Amanda Gustafsson, som under händelsen befann sig på plats.

Ögonvittnet Olle Flod var på väg till ett möte när han såg bussen som började brinna.

– Jag såg att den var övertänd. Då tänkte jag här gäller det att passa sig för röken. Det kändes i näsan, sa han.

Det var ingen som blev allvarligt skadad och ingen fördes till sjukhus med ambulans, enligt SOS alarm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.