Det kommer se ut som om den sjunker ihop. Nedmonteringen sker nerifrån och upp. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gasklockan i Göteborg rivs nerifrån

Uppdaterad
Publicerad

Genom avancerad teknik med utrustning monterad inne i gasklockan kommer det 81 meter höga landmärket att skäras ner. Bit för bit. Nerifrån och upp.

Den har utan tvekan varit ett landmärke i göteborg. Kanske inte det vackraste, men pålitligt. Under 60 år, fram till 1993 försedde den göteborgarna med gas. Men sedan blev det en lång resa till beslutet om rivning. Första ansökan kom 1999.

Från läsk till fåglar

Inför Friidrotts-VM 1995 frågade ett känt läskföretag om de fick måla om hela gasklockan till läskburk. Förslaget blev aldrig verklighet, men pilgrimsfalkarna som byggde bo här fick godkännande. Flera ungar har fötts här de senaste åren,  men nu får de flytta på sig till Sävenäs och Rosenlund. 

Men idag började demonteringen av gasklockan i Göteborg.

Rivs nerifrån och upp

– När man byggde gasklockan en gång i tiden så byggde man taket först och sedan byggde man på den underifrån. Så nu är det den omvända tekniken när man tar ner den istället, säger Peter Trygg, projektansvarig på Göteborg Energi.

Med hjälp av 20 domkrafter lyfts hela byggnaden upp och därefter skär man av ring efter ring och byggnaden kommer nästan att se ut som om den sjunker ner i jorden och försvinner.

Varför väljer man en sådan här teknik?

– Den är säker och beprövad. Kunde man bygga gasklockan med taket först så varför skulle man inte kunna ta ned den omvänt istället? säger Peter Trygg.

Tror du att gasklockan kommer att bli saknad av någon?

– Det tror jag säkert. Det här är ju ett landmärke och en siluett i Göteborg. Det är ju därför vi i väldigt många års tid tittat på alternativa användningsområden och många förslag har det varit, men det har ju inte funnits någon finansiering. Så då har vi kommit till det vägskälet att då får vi ta ner klockan,  säger Peter Trygg, projektansvarig på Göteborg Energi.

Till 15 mars ska nedmonteringen vara klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gasklockan i Göteborg

Mer i ämnet