Gässen har förstört mjölkbondens verksamhet. Foto: SVT

Gässen äter upp kornas foder

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkbonden på Rörvik på södra Orust ger upp. Orsaken är inte de låga mjölkpriserna – utan gäss som äter upp kornas foder.

För ett år sen fanns det 60 mjölkkor i ladugården på Rörvik, nu är det bara 20 kvar och den här veckan går även de till slakt och då blir det  tomt i båsen.

– Jag bestämde mig för ett år sedan att sluta med korna, trots att vi då hade det högsta mjölkpriset någonsin! Men det är gässena!  Jag har totalt tappat lusten att jobba, ju bättre du lyckas med grödorna desto mera skador får du och fler gäss blir det.

När Anders Halleröd tog över gården efter sin far fanns det inga gäss på strandängarna, idag finns det massor  och de äter upp allt, både spannmål och gräs.

– Tjugo gäss äter lika mycket gräs som en ko gör. Sen är det så att gässen kommer i februari och mars och då har vi nästan ingen tillväxt på gräs men dom behöver lika mycket gräs för det och dom håller på och plockar hela tiden så gräset orkar aldrig komma igång o växa.

”Har försökt med allt”

Eftersom strandängarna ingår i Svanviks naturreservat får han inte skjuta gässen, bara skrämma dem, och  han har gjort allt som är tillåtet för att bli av med gässen.

– Jag har hållit på i 25 år och skjutit raketer, satt upp drakar, jagat där det är tillåtet, satt upp gubbar, men inget hjälper!  Det hjälper lite grand i början, sen vänjer de sig. 

I mars gav Länsstyrelsen honom tillstånd att förstöra 150 gåsägg genom så kallad äggprickning.  Problemet var bara att han inte hittade ett enda ägg på sina marker. Han hittade massor av gäss, men inga reden.

Anders Halleröd tror att gässen häckar ute på holmarna i Stigfjorden intill, och att de därifrån flyger in till strandängarna för att äta.

– Det finns 110 holmar inom Stigfjordens naturreservat där gässen kan häcka i lugn och ro, säger Anders Halleröd bittert.

Stora kostnader

Det gässen äter upp kostar för mycket, cirka 100.000 per år,  och någon ersättning har han inte fått för skadorna. Nu kommer han att plantera energiskog på ängarna i stället, men det är ju inget bra alternativ om man vill hålla landskapet öppet.

Vad skulle behövas för att du skulle fortsätta med dina betesdjur här på ängarna?

– Jag skulle vilja ha fria tyglar att skjuta av dem så mycket det går och sen vill jag ha retroaktiv ersättning för de skador jag har haft, de pengarna fattas ju i företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.