Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Mattias Bergström, arbetsledare på Västvatten, varför det kan vara farligt med borttagna brunnslock. Foto: Elin Johansson/SVT

Gåtan som gäckar invånarna i Färgelanda: ”Någon kan trilla ner”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste månaderna har öppna brunnar gäckat invånarna i Färgelanda. En av de mest utsatta ligger nära en skola.

– Det kan få allvarliga konsekvenser om en människa eller ett djur trillar ner här, säger Mattias Bergström, arbetsledare på Västvatten.

Vid Valboskolan har ett brunnslock plockats bort vid tre tillfällen och i centrala Färgelanda vid ett tillfälle, det uppger Västvatten som varit på plats för att sätta tillbaka locken.

– Normalt behöver man specialverktyg som en krok eller en stark magnet för att få bort brunnslocken, säger Mattias Bergström som inte vet exakt hur det har gått till.

P4 väst var först med att rapportera om brunnarna och det är inte bara att brunnslocken tas bort. Det slängs också ner skräp och grenar som kan leda till att det blir stopp i avloppen.

Inget brott – men polisen vill ha tips

Kommunpolisen Tony Bengtsson fick kännedom om händelserna i början av veckan. Han menar att det inte rör sig om något brott, men att det skulle kunna leda till ett brott om det skulle ske en olycka eller om någon kommer till skada.

– Vi kommer att hålla ögonen på detta och åka runt. Vi vädjar till allmänheten att tipsa oss och att vara uppmärksamma, säger han.

Fler kommuner

I Uddevalla, Sotenäs och Munkedal har man också haft problem med att allmänheten öppnat brunnarna.

– Jag har varit ute i flera kommuner och lagt tillbaka lock, i en av brunnarna var det åtminstone fem meter djupt, säger Mattias Bergström.

Men ingen har kommit till skada?

– Det är vi glada över att ha sluppit. Men det är väl tyvärr bara en tidsfråga om man inte slutar upp med det här, säger Mattias Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.