Kören Gitabumi har rest hela vägen från Indonesien för att tävla i Göteborg. Foto: SVT

De har rest från Indonesien – för att ta hem segern i körsång

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har Göteborg kryllat av körsång med röster från hela världen när European Choir Games intog staden. Flera internationella tävlingar har avgjorts och en av körerna som gick ”alt in” är Gitabumi, som reste hela vägen från Indonesien.– Jag känner bara ”wow” när jag sjunger med kören, säger Tahlirsti Dijane Nurhulwah.

I eventet European Choir Games tävlar både professionella och nybörjare. Drygt 6 300 körsångare och 171 körer från världens alla hörn har under veckan sjungit i eventet, som arrangeras för fjärde gången.

De flesta körer kommer från Sverige, men det finns också många långväga gäster med i tävlingen, så som från Kina. Och några som tävlade i den avancerade klassen var den indonesiska kören Gitabumi.

– Det känns jättekul att vara här i Göteborg och tävla. Vi blev förälskade i staden, säger Jessica Teja.

Som en familj

De flesta i körgruppen har sjungit sedan barnsben. Gitabumi – som på indonesiska betyder ”en sjungande världsängel” – består av flickor och en pojke, alla mellan 10-17 år. Gruppen har nu blivit väldigt sammansvetsad.

– Vi är som en enda stor familj. Det är jättekul att sjunga tillsammans, man får energi, säger Dinda Alby.

Jessica Teja förklarar att de träffades bland annat genom skolan, och att deras gemenamma nämnare är passionen för sången. Och ska man lyckas räcker det inte bara med en bra sångröst, menar hon.

– Man kan ha en hur bra sångröst som helst, men om man inte sjunger från hjärtat betyder rösten ingenting. Man måste kunna förmedla budskapet, framhåller Jessica Teja.

Stärkt självförtroende

Med körsången kom många positiva överraskningar för flera av medlemmarna. Många berättar att de känner att deras självförtroende har stärkts sedan de började sjunga med gruppen.

– Jag är egentligen blyg, men när jag sjunger med kören får jag ett annat självförtroende och det känns jättebra, säger Cinta Ghifiardi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.