Unga sommarjobbare i Ulricehamn kommer att arbeta med bland annat vaktmästeriarbete i kyrkor och idrottsföreningar, hjälpa till i skolkök, och utföra trädgårdsarbete. Foto: TT/Ulricehamns kommun

Glädjebeskedet: Sommarjobb till ungdomar räddas i Ulricehamn

Publicerad

80 ungdomar blev plötsligt av med sina sommarjobb i Ulricehamn på grund av covid-19. Idag, tre veckor senare, kommer dock goda nyheter.

– Tack vare gemensamma krafter och lite kreativitet har kommunen löst feriearbete till de ungdomar som stod utan, meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Av de 130 ferietjänster som Ulricehamn erbjöd till ungdomar så var majoriteten placerade i omsorgs- och fritidsverksamhet. Men så nådde coronakrisen Västra Götaland, och kommunen kunde inte ta in sommarjobbare i den typen av arbeten.

Nu kommer alltså beskedet om att de berörda ungdomarna får en sysselsättning i sommar, trots allt.

Coronapandemin

– Vi är så glada att detta har löst sig och att våra ungdomar får några veckors sysselsättning, precis som det var tänkt från början, säger Inger Knutsson, samordnare för feriearbete i kommunen, i pressmeddelandet.

De som fått tjänsterna inom omsorg och fritid kommer nu i stället att få jobba med andra saker. Bland annat med vaktmästeriarbete i kyrkor och idrottsföreningar, hjälpa till i skolkök, inventera kommunens kulturföremål, plocka skräp och utföra trädgårdsarbete.

– Det är viktigt för ungdomar att få en chans till arbetslivserfarenhet. Sommaren som kommer är osäker vad gäller resor, hur vi kan umgås och träffas. Då blir det extra viktigt att ha något att göra, säger Lena Moritz, chef för kommunens kultur och fritidsverksamhet.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om att Göteborg stad kommer att betala ut lön till ungdomar som blivit av med sina sommarjobb på grund av coronapandemin. Hör områdeschef Linda Högbacka berätta mer om det i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet