I skolkafeterian på Alströmgergymnasiet i Alingsås försöker man sälja mer nyttiga mellanmål. Hör kafébiträdet och eleverna om hur de ser på utbudet, i klippet. Foto: Elin Schwartz/SVT

Godis och snacks i de flesta kaféer på gymnasieskolor

Uppdaterad
Publicerad

Godis och snacks serveras i majoriteten av gymnasieskolornas kafeterior – och nu slår Livsmedelsverket larm om att sockerutbudet måste minska. Alströmergymnasiet i Alingsås är en av de skolor som försöker balansera nyttigare utbud med elevers efterfrågan på sötsaker.

– Det är viktigt att unga får alternativ till det söta och ser att det finns bra saker som man kan bli mätt på, säger Carina Söderblom Persson, kafébiträde på Alströmergymnasiet i Alingsås.

Skolan försöker ha ett nyttigt utbud i kafeterian och har valt bort att sälja lösgodis och läsk, men säljer ändå några sötsaker som glass och kexchoklad. 

Hör Carina Söderblom Persson och eleverna på skolan om hur de ser på utbudet i skolkafeterian – och hör varför Livsmedelsverket nu slår larm, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.