Golfentusiaster lockas till Orust

Publicerad

En majorseger och en kall vår. Då är golfarna sugna på att rasta klubborna. Men få banor har öppnat sina sommargreener.

– Jag tror att vi är den enda banan i Västsverige som har öppet och vi har till och med norrmän som kommit hit, säger Annika Andersson som är kanslichef på Orusts golfklubb.

Svenska golfförbundet har sett en markant ökning av antalet sökningar på öppna banor eller greener den senaste veckan på sin sajt.

– I vårt avlånga land skiljer sig golfbanorna väldigt mycket åt. Gräset är känsligt efter vintern så det gäller att vårda banorna i början av säsongen för att kunna hålla bra kvalité senare. Därför väntar en del klubbar lite extra tid, säger Susanne Persson som är kommunikationschef på Svenska Golfförbundet.

Orust

Majorseger bidrar till intresse

Hon menar på att majorsegern i påsk också spelar roll för att golfintresset nu ökar hos många spelsugna.

– Många banor har som ambition att öppna till påsk då många börjar känna golfsuget. Men med både tidig påsk och kyligt väder i år så finns det färre banor att välja på för de som är ivriga att starta säsongen, säger Susanne Persson.

Hos Orust golfklubb som verkar vara den första öppna banan på ordinarie greener i Västsverige har telefonen gått varm sedan man meddelade att man öppnar under torsdagen.

– Många norrmän har ringt och varit intresserade och fler än 20 stycken har bokat in sig på bollar till på lördag, säger Annika Andersson.

Sent öppnande trots allt

Kanslichefen har dock kunnat öppna upp långt tidigare andra säsongen.

– 2015 så öppnade vi 26 februari så även vi är senare även om vi är först. Så länge det är frost går det inte att öppna en golfbana. Tack vare att vi ligger nära havet så vågar vi nu, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orust

Mer i ämnet