Vakter vid Metallicakonsert struntade i rökförbud – ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Vakter ska ha struntat i att agera när det röktes under Metallaicakonserten på Ullevi. Nu skickar miljöförvaltningen brev till Got Event och ifrågasätter varför rökförbudet inte efterlevts.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör.

Dessutom ifrågasätts ljudnivån eftersom prinsessan Estelle, 7, var på konserten, trots 13-års åldersgräns.

Från den 1 juli gäller det utvidgade rökförbudet som innebär att man inte får röka på bland annat uteserveringar, busshållplatser och idrottsplatser. Förbudet gäller även Ullevis konsertområde men när Metallica spelade på tisdagkvällen efterlevdes inte förbudet enligt miljöförvaltningen.

Det var vakterna som skulle säga till eventuella rökare under tisdagens konsert med Metallica. Men trots påminnelser från personal från Miljöförvaltningen var det flera vakter som inte brydde sig om att i första hand säga till rökarna och i andra visa ut dom från konserten.

– De har helt klart brustit i reglerna om att följa tobakslagen, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på Miljöförvaltningen Göteborg.

Rökare struntade i förbudet

Hon säger att det fungerade bra vid entréerna, men vid ståplatserna närmast scenen såg hon själv ett tiotal rökare som struntade i förbudet.

– Jag kan förstå att det är svårt med så många människor inne samtidigt på arenan. Men det är tråkigt att de inte har lyckats hålla förbudet inne på arenaområdet. Vi ser väldigt allvarligt på det, förklarar hon.

Några vakter sa till en del rökare, och andra inte. Det här har föranlett Miljöförvaltningen att skriva ett mejl till Got Event för att få svar på varför det nya rökförbudet inte följdes.

Ifrågasätter också ljudnivån

I samma skrivelse ifrågasätter Miljöförvaltningen ljudnivån. Förvaltningen slår fast att ljudnivån uppfyller de krav som råder för 13-årsgräns, men att det i efterhand uppdagats att 7-åriga prinsessan Estelle befunnit sig på konserten, och att uppmätta ljudnivåer därmed kommer att överskrida gällande riktvärden. Nu vill de ha svar på hur Got Event hanterade det hela, och var Estelle befann sig under konserten.

Yusra Moshtat säger att blir någon form av föreläggande, och om det förenas med vite eller inte kan de inte säga än.

Arrangören har ansvaret

Reglerna för rökförbudet på Ullevi gäller för arrangören som har ansvaret och som med sina ordningsvakter eller polis som ska se till att förbudet efterföljs. Om reglerna inte följs kan arrangören få böter.

– Alla våra vakter har fått information om hur man ska agera, men sen kan jag inte svara på hur man har tagit till sig det. Vi behöver bli ännu tydligare om det inte har nått hela vägen fram till varje vakt. Vi måste utbilda och det måste bli tydligare instruktioner, säger Christer Falk, tillförordnad vd på Got Event, till SVT Nyheter Väst.

Got Event uppger att de just nu håller på att utreda vad som hände.

– Sedan kommer vi att arbeta för att åtgärda eventuella brister, säger Christer Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.