Miljöpartiet ställer sig kritiska till nya arenabygget. Foto: Göteborgs stad

Kommunalrådet: ”Göteborg behöver inte ett förlustprojekt till”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 3,5 miljarder kronor beräknas Göteborgs nya arena att kosta, som ska ersätta Scandinavium och Lisebergshallen. Men det är alldeles för dyrt, menar Miljöpartiet.

– Det är samma kostnad som att bygga 80 förskolor, säger miljöpartistiska kommunlarådet Ulf Kamne.

Under måndagen kom utredningen från stadsledningskontoret som tillsammans med bolag och förvaltningar arbetat fram en plats och en förtydlig av de ekonomiska villkoren.

– Det kommer att bli en stor utgift att bygga, men också att driva, säger Ulf Kamne och pekar på andra arenabyggen som Friends arena i Stockholm och Swedbank stadion i Malmö som haft en del ekonomiska förluster.

”Ingen tänkt intäkt”

– Jag tänker också mer lokalt med ogenomtänkta kostnadsberäkningar för evenemang så som ridsports-EM nu senast, säger han.

– Det verkar inte finnas någon tänkt intäkt som genereras av det här nya bygget.

Men kan du inte se fördelar med arenan, och ett stärkande av Göteborg som evenemangsstad?

– Vi har Way out west som är ett fantastiskt evenemang och i övrigt också en inriktning på öppna arrangemang i staden. Men här kastar vi oss med förbundna ögon utan att se till intäkter, säger Ulf Kamne.

Kan stå klart 2027

– Om det är detta vi ska satsa 3 miljarder på, borde vi ställa frågan ”är detta något vi bör göra”. Istället är frågan mer ”var ska vi bygga det”.

Den 13 december kommer kommunstyrelsen att ta beslut kring huruvida kommunen ska gå vidare med utredningen. Arenan beräknas stå färdig kring 2027.

LÄS MER: De erbjuder sig att bygga arenan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.