Prideparaden i Göteborg 2016 Foto: Thomas Johansson/TT

Göteborg inspirerade till hbtq-råd

Publicerad

Göteborgs hbtq-råd har inspirerat grannlandet Norge till införandet av ett likande. Nu börjar arbetet med hbtq-frågor på kommunal nivå även i Oslo.

Sedan 2013 har Göteborg stad haft ett hbtq-råd vars främsta uppgift är att föra fram hbtq-frågor i stadens verksamheter och arbeta för att säkerställa att hbtq-personers rättigheter inte åsidosätts.

– Vi är pådrivande mot kommunen. Det finns inget annat råd som detta i Sverige, berättar Bosse Parbring, representant för Miljöpartiet i rådet.

Rådet bildades efter att staden tagit fram två rapporter som visade att det i Göteborg, till skillnad från andra storstäder, fanns en hårdare attityd mot hbtq-personer. I rapporterna beskrevs Göteborg som ”bögknackarstad”.

Som först i landet startade Göteborg verksamheten med ett specifikt råd, bestående av sex politiker och tretton hbtq-representanter.

– Vi lär oss mycket och tar med oss kunskapen till våra partier,  jag driver bland annat frågorna i stadsdelsnämnden där jag sitter som ordförande, säger Bosse Parbring.

Oslo tar efter

Nu har idéen spridit sig till vårt grannland Norge. Det är det norska Miljøpartiet De Grønne som har initierat, och fått igenom, bildandet av ett hbtq-råd i Oslo, efter Göteborgsk modell.

– Det blev enhälligt röstat igenom i bystyret (Norges motsvarighet till kommunfullmäktige reds.anm.). Vi är stolta över att ha föreslagit det, men det är ett arbete som hela kommunen står bakom, säger Pål Thygesen, politisk rådgivare till Oslos Miljøpartiet De Grønnes kommunfullmäktigegrupp.

– Norska miljöpartiet tycker att det svenska miljöpartiet har jobbat väldigt bra med normkritik och vi har hämtat mycket inspiration till vårt arbete därifrån, fortsätter han.

Det norska hbtw-rådet har inte hunnit påbörja någon verksamhet ännu, men man hoppas att man så småningom får till ett samarbete med Göteborgs råd, för att kunna utbyta kunskap och erfarenheter.

Exempel på frågor som Göteborgs Stads HBTQ-råd arbetat med under 2016:

Visa
  • Plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor
  • Dialoger med stadsdelarnas förvaltningschefer och ansvariga politiker
  • Modeller för att säkerställa hbtq-kompetens i staden
  • Ett inkluderande perspektiv i arbetet med Jämlikt Göteborg
  • Hbtq och heder
  • Psykisk ohälsa
  • Arbetsmiljön för hbtq-personer i staden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer