Göteborg hoppas att få det testcenter för elfordon som regeringen presenterade i dag. Foto: TT

Göteborg kan få testlabb för elfordon

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska få ett nationellt testcentrum för olika former av elfordon. Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson (S) hoppas att det hamnar i Göteborg. – Det skulle vara fantastiskt välkommet att få placera detta på Lindholmen inte minst för forskning och utveckling.

Att ställa om till en mer elektrisk framtid är en av de stora utmaningarna för fordonsindustrin. Nu vill regeringen se ett bredare samarbete, både mellan olika forskare och mellan de svenska fordonstillverkarna.

– Vi har starka fordonstillverkare i Sverige som är inne i ett teknikskifte, de måste gå över till mycket mer el i framtiden, säger näringsminister Mikael Damberg.

– Vi vill göra en nationell satsning ihop med svensk fordonsindustri för elektromobilitet.

LÄS MER: Volvo spår teknikskifte till el vid 2020

Presenteras i höst

Damberg och företrädare för bland andra Volvo AB, Volvo Cars och Scania träffades under morgonen i Göteborg där planerna diskuterades. Även flera universitet ska finnas representerade.

Näringsminister Mikael Damberg i Göteborg för att presentera en förstudie för ett nationellt testcenter för elfordon, där bla Volvo Scania med fler ska ingå. Här med Ann-Sofie Hermansson (S) kommunstyrelseordförande i Göteborg. Foto: TT

Forskningsinstitutet Rise får nu i uppdrag att göra en förstudie som ska vara klar i höst. Studien, som bland annat ska titta på finansieringen och var testbädden, som den också kallas, kan placeras.

– Som vi ser det är det en ganska substantiell satsning, men det måste ju också finansieras gemensamt. Om industrin visar att de menar allvar är staten också beredd att satsa pengar för att få en sådan här testbädd till stånd, säger Mikael Damberg.

LÄS MER: De försöker locka Tesla till Trollhättan

– Det återstår en hel del innan detta kommer på plats men det skulle ju vara fantastiskt för Göteborg. Det skulle både skapa arbetstillfällen men också stärka konkurrenskraften på sikt i de här näringarna, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hur säkert är det att det blir av?

– Ganska säkert skulle jag vilja säga. Det är i alla fall det vi hoppas på. Med tanke på hur bra förutsättningar vi har. Jag har goda förhoppningar.

Stor testbädd

Rise har sedan tidigare testcentra för bland annat självkörande bilar och för tryckt elektronik. Enligt Pia Sandvik, vd på forskningsinstitutet,

Pia Sandvik VD forskningsinstitutet Rise som leder förstudien för ett nationellt testcenter för elfordon, där bla Volvo och Scania ingår. Foto: TT

kommer testbädden för elfordonen att bli en relativt stor satsning, både när det gäller den fysiska storleken och räknat i pengar.

– Det här är en investering som ska leva under många år, säger hon.

– Nu handlar det om att fylla testbädden, ett sådant här labb, med innehåll. Vad är det för omfattning? Ska det vara samlat på en plats? Och hur stor blir investeringen och hur ska det finansieras?

LÄS MER: Skaraborg lobbar för batterifabrik i Mariestad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.