Kommunalrådet Mariya Voyvodova, (S), är med på en Peruresa och lämnar tillbaka tusentals år gamla textiler som en gång i tiden olagligt exporterades från Peru. Foto: Lena Dahlström / VärldskulturmuseetVisa alla (3)
Visa alla (3)

Göteborg lämnar tillbaka stulna museiföremål

Uppdaterad
Publicerad

51 textila föremål från en flera tusen år gammal kultur i Peru lämnas under fredagen tillbaka till ursprungslandet. Textilierna har sedan 30-talet funnits på museum i Göteborg.

Under åren 1931–1933 skedde en stor olaglig export av så kallade Paracastextilier från Peru till museer och privata samlingar runt om i världen.

En del av dem hamnade i Göteborg, på dåvarande etnografiska avdelningen på Göteborgs museum.

Textilierna är 2.000 år gamla och härör från den forntida folkgruppen Paracas. Totalt har Göteborg ägt 89 av textilierna. Under fredagen återlämnas alltså 51 av dem, direkt på plats i Perus huvudstad Lima.

Tidigare har Göteborg återlämnat fyra textilier, efter ett beslut i kommunfullmäktige 2013.

”Kom hit under oacceptabla former”

De återstående 35 konstverken kommer att återlämnas 2021.

– De kom till Göteborg på ett sätt som i dagsläget inte hade varit acceptabelt. Så det känns väldigt bra att lämna tillbaka dem, säger Gunilla Bökmark, Göteborgs internationella chef.

Förutom Gunilla Bökmark är även kommunalrådet med ansvar för kultur, Mariya Voyvodova, (S), med på resan. Resan sägs också ha som syfte att skapa nya samarbeten mellan Göteborg och Peru.

Bland annat ska man träffa Perus president under besöket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer