Så varför har då Göteborg platsat på listan? 400-årsjubileet finns med i motiveringen, likaså utställningen om staden på Göteborgs stadsmuseum och det något oväntade – den nya bron över Göta älv, Hisingsbron. Foto: TT/Tomas F Singer

Göteborg med på lista över världens bästa platser

Uppdaterad
Publicerad

Varje år publicerar den brittiska tidskriften Time en lista över de 100 bästa platserna att besöka under året. I år är Göteborg en av dem.

På listan finns städer som Berlin, Las Vegas och Sydney och platser som Toscana och naturreservat i Patagonien. Andra skandinaviska städer som valts ut av tidskriften är Oslo och danska Odense.

Frasse Levinsson är redaktör på tidningen Nöjesguiden och uppväxt i Lerum utanför Göteborg. Han har svårt att se vad som fick Time att placera Göteborg på listan.

– Det är svårt att säga, jag tycker inte att Göteborg platsar där, säger han.

Så varför har då Göteborg platsat på listan? 400-årsjubileet finns med i motiveringen, likaså utställningen om staden på Göteborgs stadsmuseum och det något oväntade – den nya bron över Göta älv, Hisingsbron.

Hisingsbron som ett landmärke

Att just Hisingsbron är med i motiveringen av placeringen på topp 100-listan, tycker han är förvånande.

– Är stum över det faktumet, säger Frasse Levinsson.

Projektchefen för bygget tycker annorlunda.

– Det har varit en målsättning för Göteborg stad att Hisingsbron ska bli ett landmärke för Göteborg, säger Mikael Nummedal.

Det pågår fortfarande byggnation på Hisingsbron, och på båda sidorna om den. Jubileumsparken, som just nu är under renovering, nämns också i tidningens motivering.

– Just i dagsläget är det kanske främst de som är byggintresserade som har kul i området, säger Mikael Nummedal.

I klippet hör du kända göteborgare berätta om deras favoritplatser i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.