Foto: SVT

Göteborg fortsätter striden mot Römosseskolan – vägrar betala ut pengar

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) har beslutat att överklaga tingsrättsdomen som gav Römosseskolan rätt att få de miljoner som kommunen låtit deponera istället för att betala ut.

Risken är enligt Axel Darvik att delar av totalt cirka 28 miljonerna används för att finansiera terrorverksamhet.

Römosseskolan drivs av en liten ideell förening, vilket innebär att transparensen är begränsad. Tidigare företrädare för skolan är föremål för en utredning hos Ekobrottsmyndigheten.

Skolan har fått tidigare bankkonto fryst och inte lyckats få ett nytt hos någon bank. Eftersom det saknas bankkonto har skolan sagt att man vill ha ut skolpengen antingen via postväxel eller utbetalda till ett klientmedelskonto hos advokat.

Oacceptabelt

Det menar grundskolenämndens ordförande Axel Darvik är oacceptabelt eftersom man då inte har någon kontroll över att pengarna går till det de är avsedda för. Han sticker inte under stol med sina farhågor för att pengarna försvinner utomlands, för att i värsta fall användas för att finansiera islamistisk terrorism.

– Det är egentligen två lagar som kan användas för att frysa bankonton. Den ena är penningtvättlagen, när man genom olika transaktioner försöker föra ut pengar för att frångå beskattning och så vidare. Den andra lagen gäller finansiering av terrorism, säger han.

”Rättshaveristiskt”

Skolans advokat Peter Hamnebo häpnar när han hör Axel Darviks argument.

– Det finns bara ett enda skäl till att kommunen agerar på ett rent rättshaveristiskt sätt trots att de förlorar i alla instanser och på alla grunder och trots att de uppenbart missbrukar lagen. Den verkliga och enda orsaken är att det är frågan om muslimer. Den enda kopplingen till islamism uppstår om man sätter likhetstecken mellan muslim och islamist, säger han.

– Om jag ska uttrycka mig diplomatiskt låter allt som snömos, tillägger han.

Tre poster

Skolpengen för maj och juni deponerades först hos länsstyrelsen. Det beslutet överklagades och tingsrätten dömde att pengarna skulle betalas ut. Den domen har nu överklagats.

Juli månads pengar återtog kommunen från länsstyrelsen innan det kom begäran om utbetalning. Och för augusti månad har länsstyrelsen beslutat att dessa ska betalas ut till advokatens klientmedelskonto. Det beslutet har inte vunnit laga kraft än.

– Och min intention är att vi ska överklaga också det beslutet, säger Axel Darvik.

Hör vad Axel Darvik (L) sa när han tog det första beslutet om att stoppa utbetalningarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.