Göteborg: Polisen vill kameraövervaka prostitutionsstråk

Publicerad

Polisen vill kameraövervaka prostitutionsstråket i Rosenlundsområdet i Göteborg. Får man tillstånd av länsstyrelsen blir det det första kommunala vägavsnittet i Västra Götaland som kameraövervakas.

Tanken är att kameror ska spela in vad som händer mellan klockan 22.00 och 04.00. Syftet är, enligt polisen, främst att stävja sexhandeln i området.
– Jag tror att det skulle vara bra, så man får bort skiten från gatorna, säger Anna Bruhn, som står vid Rosenlund och säljer granar.
Hon märker av sexköparna.
– Det har blivit sent de senaste kvällarna och då ser man flera stycken som står här och bilar som åker fram och tillbaka. Det är likadant varje år.

Rosenlund på dagen och på natten är två skilda världar. Dagtid en gata med kontor och butiker, nattetid en arena för prostitution.
Polisen har under många år försökt få bukt med sexhandeln på Rosenlund. Ett sätt har varit att förbjuda genomfartstrafik på natten. De skyltarna sågades dock ner flera gånger av någon, men nu är de på plats igen.

Margareta Berndtson är på väg till sitt jobb på Skatteverket vid Rosenlund. Hon har ingenting emot att gatan kan komma att övervakas.
– När det gäller det här syftet har jag ingenting emot det, säger hon.

Nu är det en bra bit kvar innan eventuella kameror kan komma på plats. I nuläget utreder polisen om man ska skicka in en ansökan till länsstyrelsen om kameraövervakning. Beslut om det kommer i början av nästa år.

Nyligen sa länsstyrelsen nej till en ansökan om övervakning utomhus i Skövde. I dag finns det ingen kameraövervakning på gator och torg i västsverige, men flera ansökningar behandlas just nu i olika rättsliga instanser, se faktaruta.

Här vill man övervaka

Visa

* I Falkenberg vill kommunen övervaka några gator, där det varit stökigt utanför pubar och restauranger. Det ärendet väntar på behandling i regeringsrätten.

* Vägverket vill övervaka rastplatsen i Snapparp i södra Halland och i Spekeröd i Bohuslän, där vägpirater slagit till ett antal gånger.

* Polisen i Halland vill sätta upp kameror vid Storgatan i centrala Halmstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer