Varje år genomför Sveriges Förenade Studentkårer en bostadsgranskning i landets alla studentstäder – och varje år sedan 2009 har Göteborg rödlistats. Av årets rapport framgår det att nästan 30 procent väljer bort att studera i Göteborg till följd av bostadsbristen.
– Det har vida konsekvenser, vi har ett starkt näringsliv och det vill vi fortsätta ha. Därför är det helt nödvändigt att det går att flytta hit och leva här, säger Johannes Hulter (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
I Göteborg finns omkring 60 000 universitetsstudenter varav 38 000 studerar på heltid. Till dessa finns det drygt 11 000 studentbostäder. Detta innebär att kötiden kan sträcka sig upp mot fem år, beroende på läge och bostadstyp. För ett rum i korridor behöver man 1,5 års ködagar – motsvarande en halv kandidatutbildning.
Vill bygga mer
Bostadsbristen är något kommunen arbetar aktivt med, enligt Johannes Hulter (S). Under det senaste halvåret har beslut fattats angående hundratals studentbostäder, men detta är inte den enda läsningen.
– Vi vill bygga studentbostäder, men också bostäder för studenter i allmännyttan. Det är viktigt att det finns någon stans för studenter och unga människor att kunna ta vägen både under och efter studier. Därför har vi stoppat den ombildning som pågått för att se till att behålla de hyresrätter vi har.
Vad är det ni fattas för att kunna lösa bostadsbristen?
– Det vi behöver nu är resurser i form av stöd från regeringen för att klara av denna ekonomiska situation som vi befinner oss i.
Sveriges förenade studenkårers bostadsrapport 2023
Studentbostadsrapporten delar in studentstäder i grön, gul och röd markering beroende på hur deras boendesituation ser ut – i bedömningen tar man hänsyn till kötider samt kostnader.
Borås – gulmarkerade: studenter får boende inom tre månader.
Skövde – rödmarkerade: studenter får boende inom en till två terminer. Även kostnaderna för studentboende är rödmarkerade.
Trollhättan – gulmarkerade: studenter får boende inom en månad.