Göteborg satsar på ungas boende

Uppdaterad
Publicerad

Ungahem är en satsning som startar på måndagen och som ska göra det lättare för unga göteborgare att få en egen lägenhet. Men organisationen jagvillhabostad.nu är kritisk och tycker inte att det räcker.

Med Ungahem vill Göteborgs kommun satsa på lägenheter för unga personer som inte studerar på högskola eller universitet. Det har byggts 2 800 studentbostäder under yra år men nu vill man alltså göra något för dem som inte studerar.

Redan under mars kommer 150 ungdomslägenheter att förmedlas via Boplats Göteborg. Totalt ska tusen lägenheter förmedlas till unga fram till 2010, hälften av dem nybyggda. Lägenheterna är vanliga lägenheter, mest ettor och tvåor, fördelade över hela stan, både i nybyggda och i äldre hus.

För att kunna söka lägenhet via Ungahem ska man vara mellan 18 och 29 år och inte studera på högskola eller universitet.

Men organisationen jagvillhabostad.nu är kritisk till satsningen och menar att kommunen backar från sitt vallöfte. I sin valplattform 2006 skrev (s), (v) och (mp) att tusen ungdomslägenheter skulle byggas under mandatperioden. Det har nu istället blivit tusen öronmärkta lägenheter i det befintliga beståndet.

– Det är alldeles för lite och alldeles för sent, skriver Tobias Olsson på jagvillhabostad.nu i ett pressmeddelande. Att bara trixa med de lägenheter som redan finns räcker inte.

jagvillhabostad.nu har sammanställt siffror från de allmännyttiga bolagen i Göteborgs, Malmö och Stockholm som visar att allmännyttan i Göteborg har byggt minst sedan 2001.

Antal färdigställda lägenheter inom de allmännyttiga bolagen 2001 – 2007

Göteborg: 963 lägenheter – 1 lägenhet/512 invånare

Malmö: 1103 lägenheter – 1 lägenhet/255 invånare

Stockholm: 4466 lägenheter – 1 lägenhet/178 invånare

(Siffrorna är hämtade från SCB, USK, Fastighetskontoret Göteborg stad samt MKB i Malmö, sammanställda av jagvillhabostad. nu)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.