Filip Ekblad fångade den varma onsdagskvällen i Göteborg på bild. Foto: Tittarbild/Filip Ekblad

Göteborg tar stadsrekord i varmaste maj

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen slog Göteborg rekord när temperaturen mättes till 31,1 grader. Det är sex grader varmare än svenskarnas populära turistmål som Spanien och Portugal just nu.

År 1889 var medeltemperaturen i maj 15,8 grader i Göteborg, vilket satte rekord som har hållit fram tills nu. I år kan vi glömma det tidigare rekordet, trots att månaden inte är slut än.

Medeltemperaturen i maj 2018 är 17 grader i Göteborg och i går mättes rekordtemperaturen till 31,1 grader.

– Det är den varmast mätta temperaturen i hela landet i maj sedan 1911. Och det är varmast någonsin i Göteborg i maj, så det är verkligen ett stadsrekord, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Sex grader varmare än Spanien

Temperaturen ställer sig bra till övriga Europa där Tyskland bland annat mätte temperaturer mellan 32 och 33 grader på flera ställen.

– Men även om vi ställer oss högt så är vi inte med ens på 15 varmaste ställena i Europa. Ungern mätte 35,7 grader i går till exempel.

Men hela Europa är inte varmt, i de länder som är populära att resa till för att möta sommaren är just nu kallare än Sverige.

– Spanien, Portugal och stora delar av Frankrike är temperaturen på 20-25 grader, så de ligger en sex grader lägre just nu.

Fortsatt torka

Foto: Svt Nyheter/ ur Rapport 30 maj 2018

Men hur skönt det än är med tidig sommarvärme med strålande sol och utan ett regnmoln så innebär det problem med såväl skogsbränder som torra jordar för lantbrukare. Och det ser inte ut att ljusna det närmsta.

Solen stannar men något svalare

– Det kommer vara en långsam avsvalning nu och temperaturen kommer att ligga på 25-26 grader, högsommarvärmen håller sig alltså, men det kommer inte vara några 30 grader. Något regn ser vi inte att det kommer det närmsta, säger meteorolog Pererik Åberg.

Hur tacklar du hettan? Mejla din bild till oss vast@svt.se. Vi publicerar era bilder under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.